Focus: Live filmmuziek

Live-soundtracks Spider-Man en James Bond

Spider-Man: Into the Spider-Verse

Film kijken en de soundtrack live uitgevoerd horen. Het kan in de Rotterdamse concertzaal De Doelen onder de titel Cinema in Concert bij Spider-Man: Into the Spider-Verse en Skyfall.

In De Doelen zijn meestal concerten van klassieke muziek te horen, maar geregeld pakt de concertzaal uit met een filmvertoning met live-muziek. Film kijken en muziek uitgevoerd horen worden door een groot orkest zorgt voor een overweldigender ervaring dan een filmbezoek aan een bioscoop.

Wie het wil checken, kan op 25 november terecht in De Doelen bij het live-concert bij de vertoning van Spider-Man: Into the Spider Verse. In de grote zaal van De Doelen wordt de film, die op een gigantisch HD-scherm is te zien, muzikaal begeleid door een orkest, percussiegroep en een scratch-dj. Zij spelen de iconische, met hip-hop doordrenkte filmmuziek, die de heldhaftigheid en veerkracht van de superheld benadrukt.

Voor wie het verhaal niet kent: in de film krijgt de Afro-Latijnse tiener Miles Morales, een personage uit de Marvel-comics en inwoner van Brooklyn, na een spinnenbeet bovennatuurlijke krachten en realiseert hij zich dat hij verantwoordelijk is voor het voortbestaan van het multiversum. Hij moet zijn nieuwe krachten leren beheersen om zijn stad te redden van een schurk die uit is op vernietiging. De door Daniel Pemberton gecomponeerde soundtrack bevat bijdragen van muziekiconen als Post Malone, Lil Wayne, Jaden Smith en Nicki Minaj.

Van een andere orde is de uitvoering van soundtracks van ruimtefilms op 6 december in De Doelen. Nu geen filmvertoning, maar uitsluitend op het Doelenorgel gespeelde muziek uit de door John Williams gecomponeerd soundtrack van Star Wars en muziek van Hans Zimmer uit Interstellar. Organist Adriaan Hoek laat ook horen waar Williams en Zimmer voor deze films veel van hun inspiratie vandaan haalden: bij de zevendelige orkestsuite The Planets, die de Britse componist Gustav Holst tussen 1914 en 1916 schreef. De erfgenamen van Holst vonden in 2006 dat Zimmer zich voor de soundtrack van Ridley Scotts Gladiator wel erg intens had laten inspireren door The Planets en klaagden hem aan voor plagiaat. Een kansloze missie, omdat Holst in 1934 was overleden en muziekrechten na zeventig jaar vrij zijn.

De filmconcerten die onder de noemer Cinema in Concert plaatsvinden, zijn in meerdere steden te zien. Eind december is de uitvoering van het tweede deel van de Pirates of the Caribean-reeks te zien in Rotterdam en Den Bosch. En James Bond belandt vanaf 15 februari in vier steden met Skyfall, een vervolg op de succesvolle eerdere live-uitvoering van de filmmuziek van Casino Royale. Het Noordpool Orkest, een groot symfonieorkest, voert de soundtrack live uit. De muziek van Thomas Newman won de BAFTA voor beste filmmuziek. De door Adèle gezongen titelsong won de Golden Globe en Oscar voor beste originele (film)lied. Newmans muziek voor Skyfall is alom geprezen, omdat die er uitstekend in slaagt om de opwinding van de achtervolging over de daken van Istanbul, de spanning van de gevechten in Macau, en de emotionele ontknoping in Skyfall Lodge weer te geven.


Spider-Man: Into the Spider Verse – Live in Concert | 24 november 2023 | De Doelen, Rotterdam
Interstellar / The Planets / Star Wars | 6 december 2023 | De Doelen, Rotterdam
Cinema in Concert: Pirates of the Caribean – Dead Man’s Chest | 28 december, Ahoy, Rotterdam | 30 december, Brabanthallen, Den Bosch
Cinema in Concert: Skyfall | vanaf 15 februari 2024 | diverse locaties