Focus: Liefdeslessen uit films

L’économie du couple

Kun je van films iets leren over liefdesrelaties? Het Ketelhuis meent van wel. De komende tien maanden presenteert maandelijks een gast onder de titel ‘Scènes voor een huwelijk’ een film over liefdeslessen in films.

Hoe groot is de invloed van films op onze ideeën over liefdesrelaties? Volgens filosoof Stine Jensen, die de reeks ‘Scènes voor een huwelijk’ opent, is die niet te onderschatten. Zelf spiegelde ze zich in haar jeugd aan het personage van Oliva Newton John in Grease, die eerst als een preutse tiener haar liefde voor een machojongen bezingt, maar om hem te veroveren in een vrijgevochten type verandert. Hij verandert trouwens ook en wordt een keurige jongen. Wat Jensens jeugdige idealisering van deze tienerrelatie over haar zegt, legt ze uit op 4 oktober als ze in de serie Joachim Lafosse’s L’économie du couple (2016) vertoont. Over haar keuze wordt ze geïnterviewd door Volkskrant-recensent Floortje Smit.

Het is duidelijk dat Jensen, die zich in haar boek Het broekpak van Olivia Newton-John. Stukken tegen de liefde ‘een pessimist in de liefde’ noemt, geen sprookjes over de liefde komt vertellen. In L’économie du couple ruziet een scheidend stel over de financiële boedelscheiding. Zij heeft hun huis gekocht, maar hij heeft het opgeknapt. Hoe verreken je dat? Natuurlijk is dat probleem oplosbaar, maar niet als je uit woede, frustratie en verdriet elkaar geen millimeter toegeeft. Omdat de liefde bij het stel totaal verdampt is, zijn de twee niet in staat om elkaar tegemoet te komen. L’économie du couple gaat aan de oppervlakte over financiële scheidingsperikelen, maar in wekelijkheid over het zwarte gat waarin de liefde kan verdwijnen. Waarom ging het mis tussen deze twee mensen? Hadden ze het kunnen voorkomen? En zo ja, hoe? Misschien weet Jensen het.

Manchester by the Sea

Op 1 november vertoont oud-NOS-journalist Tim Overdiek zijn keuzefilm Manchester by the Sea (Kennerth Lonergan, 2016). Daarin wordt de hoofdpersoon (Casey Affleck) gedwongen om zijn traumatische herinneringen, waar schuldgevoel doorheen giert, onder ogen te zien als hij de voogd wordt van de tienerzoon van zijn overleden broer. In essentie gaat de film over rouwverwerking. Overdiek publiceerde tien jaar geleden het boek Tranen van liefde, zijn dagboekverslag van zijn rouwproces na het overlijden van zijn vrouw na een noodlottig ongeval. Een paar jaar na haar dood werd Overdiek rouwcoach. Over rouw schreef hij het boek Als de man verliest. Omgaan met tegenslag, verdriet en rouw, dat gaat over de omgang van mannen met ingrijpend verlies in hun leven. Daarin praten onder andere Humberto Tan, Douwe Bob en A.F.Th. van der Heijden over hoe zij omgaan met intens verdriet in hun leven. Floortje Smit praat met Overdiek over zijn keuzefilm.

Les choses de la vie

Op 6 december komt journalist Corinne Koole naar het Ketelhuis voor de vertoning van Les choses de la vie (Claude Sautet, 1970). In het indrukwekkende, intieme drama ziet een architect (prachtrol van Michel Piccoli) in een auto-ongeluk zijn leven aan zich voorbij trekken, waarbij de kijker deelgenoot wordt van zijn besluiteloosheid in de liefde. De architect wordt heen en weer geslingerd tussen zijn ex-vrouw, aan wie hij alleen al door hun zoon nog gebonden is, en zijn maîtresse (geweldige Romy Schneider). Volgens Koole kunnen we veel leren van de film over de liefde. Zij kan het weten, want ze interviewde duizenden mannen en vrouwen over de liefde voor de Volkskrant en Linda. Ook schreef ze er boeken over, waaronder Hij/Zij en de liefde en De zeven wetten van de liefde. Twee jaar geleden noemde ze in een interview in het Parool trouw de essentie van liefde: “En dan heb ik het niet over seksuele, dat vind ik niet zo interessant. Trouw is voor mij de intentie om je geliefde blijvend te willen begrijpen en doorgronden.”

Tot zover de drie eerste gasten. De andere zeven, die in 2021 in het Ketelhuis hun keuzefilm vertonen en erover komen praten, worden later bekend gemaakt. Wees verstandig en wacht met een nieuwe liefdesrelatie tot ‘Scenes voor een huwelijk’ is afgelopen.


Scènes voor een huwelijk in het Ketelhuis, maandelijks vanaf 4 oktober.