Focus: Kampeerfilmfestival Vlieland

Kamperen en film kijken? Waarom ook niet. Het kan in twee kampeerfilmweekenden op Vlieland. In de films spelen tenten, caravans, campers, rugzakken, kampvuren en andere kampeerverschijnselen een grote rol.

Podium Vlieland, met camping Stortemelk de organisator van de kampeerfilmweekenden, noemt het ‘de perfecte combinatie van kamperen en cultuur’. Concreet betekent dat ‘slapen op een bed in een volledig ingerichte tent, het strand op loopafstand, en tussendoor kijken naar de mooiste films over kamperen.’ Ja, zulke films bestaan, ook al kennen wij kamperen en film alleen van akelig uit de hand lopende horror in enge bossen. 

Vergeet die associatie, want het Kampeerfilmfestival zoekt het niet in goedkope griezelwaar. In beide weekenden (21-23 juni en 28-30 juni) staan dezelfde vijf films op het programma. De eerste is Michel Gondry’s inventieve Microbe et Gasoil (2015), waarin twee tieners met een zelfgebouwd vehikel een roadtrip door Frankrijk maken. In Hostiles (Scott Cooper, 2017) moet in 1892 een Amerikaanse legerkapitein een ziek Indianenopperhoofd naar zijn geboortegrond brengen. Het wordt geen pleziertochtje. 

In de documentaire The Dawn Wall (Josh Lowell & Peter Mortimer, 2017) kruipen twee bergbeklimmers uit hun tent om een steile, duizend meter hoge bergwand te beklimmen. Don’t try this at home! In Edie (Simon Hunter, 2017) vindt een 83-jarige vrouw dat het nooit te laat is in het leven om in Schotland te gaan klimmen. En in het schitterende Leave No Trace (Debra Granik, 2018) woont een Vietnamveteraan met zijn dochtertje jarenlang teruggetrokken in een natuurpark tot zij worden ontdekt, waarna zij gedwongen terugkeren naar de bewoonde wereld.


podiumvlieland.nl