Focus: InScience Film Festival 2024

Wondere wereld van de wetenschap

Guardians of the Formula

Het InScience Film Festival is met bijna zestig films groter dan ooit. Taal in al zijn verschijningsvormen is het centrale thema van de negende editie van het wetenschapsfestival.

Aan roeptoetermeningen geen gebrek in het sociale verkeer, waarin sommigen wetenschappelijke inzichten als ook maar een mening zien. Deze mensen zullen vast InScience niet bezoeken, maar wie wel geïnteresseerd is in wetenschappelijke inzichten moet het festival niet overslaan.

Zes dagen lang vertoont InScience de beste wetenschapsfilms van het afgelopen jaar. De selectie van bijna zestig films telt 36 Nederlandse premières. Ze gaan over uiteenlopende onderwerpen, van lichtvervuiling tot gebarentaal en de invloed van sociale betrokkenheid op onze psyche.

Het festival opent met Guardians of the Formula (Dragan Bjelogrlic), een op feiten gebaseerde thriller over de eerste op een mens uitgevoerde beenmergtransplantatie in het Joegoslavië van de jaren vijftig. Ook wordt op de openingsavond het experiment Brainlanding gehouden: in de filmzaal ziet het publiek live de hersenactiviteit van iemand die filmfragmenten bekijkt. Hersenwetenschapper Peter Hagoort licht de hersenbeelden toe.

De documentaire Eternal You (Hans Block & Moritz Riesewieck) gaat over start-ups die doden tot leven proberen te wekken door avatars van hen te maken. Sciencefiction? In de wereld van AI kan razendsnel meer dan we denken. In de gedramatiseerde documentaire Surfing Einstein (Meritxell Campos Olivé) verbeelden Italiaanse natuurkundigen dansend de euforie die zij in 2016 voelden toen ze het bewijs vonden voor Einsteins theorie over zwaartekrachtgolven.

Uit Nederland komt Mechanisms Common to Disparate Phenomena; #59 (Joost Rekveld). De abstracte sciencefiction oogt als een menselijke koortsdroom, waarin aliens en elektronische apparaten tussen controle en chaos bewegen.

Het themaprogramma staat in het teken van taal. Allerlei aspecten komen aan bod: van de mogelijkheden van AI in taal tot de evolutie van gebaren(taal). De installatie 100 disseraties, 100 fascinaties bevat de mooiste zinnen uit honderd dissertaties. En David en Jessie Peterson, die kunstmatige talen voor series en films creëren, onder andere voor Game of Trones en Dune: Part Two, komen de jaarlijkse Big Ideas-lezing geven. Zij leggen uit hoe je conlang (‘contructed language‘) betekenis kunt geven.


InScience Film Festival | 12 t/m 17 maart | LUX en andere locaties, Nijmegen