Focus: Hommage en masterclass Ennio Morricone

Once Upon a Time in the West

Ennio Morricone kon sneller muziek schrijven dan god kon beluisteren. Overdreven? Vanaf 1960 schreef hij voor 523 films en tv-producties muziek. LantarenVenster eert de onlangs overleden componist op 9 augustus onder de titel In Memoriam Ennio Morricone met een masterclass.

Wat is het kenmerk van een briljante filmcomponist? Misschien dat hij met zijn muziek van een slechte film nog iets weet te maken. Zoals recensent Mike Lebbing naar aanleiding van de biografie Ennio Morricone in His Own Words van Alessandro De Rosa vorig jaar in de Filmkrant schreef: ‘Wie vertrouwd is met de vele thrillers, westerns, actiefilms en psychodrama’s die de maestro van muziek voorzag, weet hoe vaak een middelmatige film daardoor een enorme kwaliteitsinjectie kreeg.’ Het verklaart dat Morricone nooit zonder werk zat, omdat elke filmmaker wist dat zijn film met muziek van Morricone alleen maar beter kon worden. Dat wil niet zeggen dat alle muziek van Morricone van dezelfde kwaliteit is. Volgens Morricone-kenners schreef hij zijn meest briljante soundtracks in de jaren zestig, op enkele uitzonderingen na, zoals Brian de Palma’s The Untouchables (1987).

Of Morricone-kenner Sijbold Tonkens het hiermee is, horen we 9 augustus in de masterclass die hij in LantarenVenster geeft met filmwetenschapper Rudi de Boer. Samen brengen zij een ode aan de legendarische filmcomponist met zestien filmfragmenten, gekozen om de muzikale thema’s die erin te horen zijn. Natuurlijk de thema’s uit Sergio Leone’s Once Upon a Time in the West (1968), For a Few Dollars More (1965) en The Good the Bad and the Ugly (1966), maar ook uit Luc Bessons Léon (1994) en Brian De Palma’s Casulties of War (1989) en The Untouchables.

Alleen al deze kleine opsomming laat zien hoe veelzijdig Morricone was. Voor geen enkel genre deinsde hij terug. Zijn geheim? “Muziek vertelt wat je niet ziet en wat niet door de filmmaker wordt verteld”, merkte hij vijf jaar geleden op in een interview in de Filmkrant. Mooi gezegd. Adieu Morricone.


In Memoriam Ennio Morricone, 9 augustus, LantarenVenster.