Focus: Go Short 2024

In het paradijs van de korte film

Postcards from the End of the World

Dat korte films nog steeds weinig te zien zijn, is niet te wijten aan festival Go Short, want dat bestaat bij de gratie van korte films. De zestiende editie bevat de vertrouwde elementen. Naast competities voor Europese en Nederlandse films, muziekvideo’s en films van Europese filmacademies is er het focusprogramma Heat Waves over klimaatverandering. Maker in focus is de Finse Pilvi Takala.

Zestien jaar geleden werd Go Short opgericht met als doel meer aandacht voor de korte film te genereren. In de jaren erna is er wel wat maar niet veel veranderd.

Het goede nieuws is dat er volop korte films worden gemaakt, het slechte dat ze nauwelijks te zien zijn. Bioscopen en de televisie mijden de korte film als een ongewenste gast. Wie volop korte films wil zien, is aangewezen op festivals en streamingsites, waaronder This Is Short, dat uitsluitend korte films bevat.

Go Short, dat films vertoont met een lengte tot maximaal dertig minuten, is inmiddels niet meer weg te denken uit Nederland. De vier competities vormen het hart van het festival. De Europese competitie telt bijna vijftig films, onderverdeeld in fictie, documentaire en animatie. De winnaars zijn automatisch gekwalificeerd voor de Oscars. Onder andere te zien is Lateral van Charlie Shackleton, die vorig jaar Maker in Focus was. De 3D-film gaat op zoek naar verborgen 3D-elementen in ‘platte’ filmklassiekers.

De Nederlandse competitie telt twintig films, waaronder Is Heaven Blue? #2 van Menno en Paul de Nooijer en No Horses on Mars van Bea de Visser. Internationaal aanstormend talent van Europese filmacademies is te vinden in de 21 films tellende New Arrivals Competition. Daaronder Coldness van Andrea Sanchez, waarin een oude B-horrorfilm in hedendaags Andorra tot leven komt en dood en verderf zaait. In de Music Video Competion strijden twaalf clips om de prijs voor beste muziekvideo. Daaronder het Nederlandse Talk to Me Again van Teemong en Doktor Civanim van Ömer Deniz.

Naast de competitieprogramma’s zijn er thematische filmblokken, waaronder Horror, The Best of Virtual Reality, Erotic Shorts en Weird Animation. Highlights and Favorites bevat favorieten van publiek en medewerkers van Go Short, de Go Short-jury en hoogtepunten van andere festivals. Ook zijn er vier door gastcuratoren samengestelde programma’s.

Het focusprogramma Heat Waves duikt in de gevolgen van klimaatverandering. Natuurlijk gaat het daarin over bosbranden, smeltende ijskappen, hittegolven en zeestijging, maar het programma stelt met Radboud Reflects ook de vaag of bosbranden altijd bestreden moeten worden. Soms zijn ze een essentieel natuurlijk onderdeel van een ecosysteem. Filosoof Martin Drenth en ecoloog Bjorn Robroek praten na vertoning van een korte ‘bosbrandfilm’ over deze kwestie, en in algemene zin over de relatie mens en natuur, of beter gezegd: de mens als onderdeel van de natuur.

Maker in Focus is de Finse Pilvi Takala, die zichzelf in haar films in ongemakkelijke situaties plaatst en daarmee sociaal gedrag en sociale normen onderzoekt. Zoals in Real Snow White, waarin ze verkleed als Sneeuwwitje de reacties registreert van bezoekers en medewerkers in Disneyland. Of zoals in Broad Sense, waarin ze drie dagen in het Europese Parlement rondloopt en de reacties van de beveiliging op haar aanwezigheid vastlegt. Takala’s interventies leiden altijd tot de schurende situaties en dat is precies waar het de maker om te doen is: “Hoe ongemakkelijker en oncomfortabeler, hoe interessanter het is.”


Go Short | 3 t/m 7 april 2024 | Lux en andere locaties, Nijmegen