Focus: This Is Short

Leve de korte film

Shuffle (Schoenmaten)

De Europese streamingsite voor korte film This Is Short ging ruim drie jaar geleden tijdens de covidpandemie van start. De pandemie is voorbij, maar This Is Short is nu een wereldwijd permanent platform voor korte films. Te zien zijn honderd films, geselecteerd door zes Europese filmfestivals, waaronder het Nijmeegse Go Short.

De korte film was een paar decennia geleden het verwaarloosde kindje in de filmwereld. Korte films waren bijna nergens te zien, zodat ze letterlijk en figuurlijk onzichtbaar waren. Die tijd is voorbij met dank aan filminstellingen en -festivals, zoals Go Short – International Short Film Festival Nijmegen.

Ook het permanent maken van de streamingsite This Is Short bewijst dat de korte film springlevend is. Op het platform zijn honderd Europese korte films te zien. Ze zijn door zes Europese filmfestivals geselecteerd uit duizenden recente en minder recente films. De festivals zijn Vienna Shorts (Oostenrijk), Internationale Kurzfilmtage Oberhausen (Duitsland), Go Short, Short Waves Festival (Polen), IndieLisboa (Portugal) en Uppsala Kortfilmfestival (Zweden).

De selectie van de films richt zich, in de woorden van de organisatoren, ‘op nieuwsgierigen en cinefielen, op arthouse- en festivalpubliek, op degenen die films maken en degenen die talent willen ontdekken’. Concreet betekent dat een divers programma, van actuele en bekroonde films tot retrospectieven en specials.

De films zijn ondergebracht in acht blokken: ‘New points of view’, ‘The world we live in’, ‘European Film Awards 2023’, ‘Time for a break’, ‘Let’s talk about’, ‘Perfect your age’, ‘Shorts turns into features’ en ‘Neozoon: Online fascinations’.

Tussen de honderd films zitten vier Nederlandse: March 8 2020: A Memoir (Fırat Yücel, 2023), Purgatory (Nina van den Berg, 2023), Shipwreck (Morgan Knibbe, 2014) en Shuffle (Schoenmaten) (Quita Felix, 2022)

This Is Short wordt beheerd door het European Short Film Network en medegefinancierd door het Europese audiovisuele financieringsprogramma Media. Het platform is non-profit en heeft als doel Europese en internationale korte films en filmmakers te ondersteunen. Dat wil niet zeggen dat This Is Short gratis is. Na een gratis proefperiode van twee weken kost een maandabonnement 4,99 euro en een jaarabonnement 49,99 euro.


This Is Short