Focus: Frans filmfestival online

Une vie demente

Sommige filmfestivals hebben geen last van lockdowns omdat ze altijd al online waren. Zoals MyFrenchFilmFestival. Op de twaalfde editie zijn van 14 januari t/m 14 februari bijna dertig recente en een paar oudere Franse en Franstalige films te zien.

Dat de Franse overheid het bioscoopleven serieuzer neemt dan de Nederlandse is geen nieuws. Toch is het verschil tamelijk onthutsend voor wie naar het bioscoopbezoek in beide landen van vorig jaar kijkt. Terwijl dat in Frankrijk sterk steeg na het dramatische eerste covidjaar 2020, was het Nederlandse bioscoopbezoek vorig jaar nog een stuk slechter dan in het eerste covidjaar. In Frankrijk steeg het bioscoopbezoek van 65 miljoen in 2020 naar 96 miljoen vorig jaar, maar in Nederland daalde het van 16,7 miljoen naar 14,3 miljoen bezoekers. De verklaring voor het verschil ligt in de langdurige Nederlandse lockdowns (24 weken vorig jaar), die het bioscoopleven en de hele culturele sector snoeihard raakten.

Hoe serieus de Franse overheid de cinema neemt, blijkt ook uit de promotie van Franse films in het buitenland. Sinds jaar en dag hamert promotieclub Unifrance internationaal op het belang van de Franse cinema. Daarbij kijkt men niet op een euro meer of minder.

Een van de activiteiten van Unifrance is het twaalf jaar geleden begonnen online filmfestival MyFrenchFilmFestival. Met films van nieuwe talenten en een enkele klassieker toont het de veelzijdigheid van de Franse cinema. Op de twaalfde editie, die komende vrijdag begint, doet het dat met dertien lange en evenzoveel korte films. Enkele daarvan waren eerder te zien in Nederland, maar de meeste zijn Nederlandse premières. De korte films mogen we gratis zien, de lange voor kosten €1,99; wie €7,99 euro betaalt, mag alle films zien.

Cigare au miel

De zesentwintig films zijn onderverdeeld in zeven thema’s. In ‘A Cinema of Desire’ draait het om verlangen. Zoals in Cigare au miel, de in 1993 in Parijs spelende debuutfilm van Kamir Aïnouz. Daarin worstelt een tiener van Algerijnse afkomst zich los van haar strenge familie. Het in de hete zomer van 1976 spelende Le milieu de l’horizon van Delphine Lehericey was vorige zomer te zien in Nederland. In het drama gaat een boerengezin ten onder aan de ellende die de droogte veroorzaakt. Ook te zien is Jean Jacques Annauds verfilming uit 1992 van Marguerite Duras’ autobiografische roman L’amant, over een verboden liefdesverhouding van een Franse tiener met een oudere Chinees in 1929 in Saigon

Het thema ‘Bold Youth’ telt twee films, waaronder Indes galantes van Philippe Béziat. De documentaire toont een wervelende uitvoering in de Parijse Bastille door dertig uit diverse stromingen afkomstige dansers – van hiphop tot klassiek – van Jean-Philippe Rameau’s balletopera Les Indes galantes uit 1735.

Teddy

In de categorie ‘Fast & Furious’ valt Teddy van Ludovic en Zoran Boukherma op. In de weerwolfhorror vertoont een jongen na een beet van een dier angstvallige veranderingen. Het thema ‘Night Tales’ bevat slechts één film: Médicin de nuit van Elie Wajeman. De film, eerder te zien op festival Film by the Sea, voert een idealistische arts op die ’s nachts hulp verleent aan drugsgebruikers, daklozen en psychisch ontspoorde stadsbewoners.

In ‘Troubled Identities’ draait het om de verwarring als de vaste bodem onder je voeten verdwijnt. Zoals bij het stel in Une vie démente van Ann Sirot en Raphaël Balboni. De twee plannen een zwangerschap, maar de idyllische toekomstverwachting wordt akelig in de war geschopt als ze een zwaar demente ouder van een van hen gaan verzorgen. Stress zet hun relatie onder zware druk. In Nadia, Butterfly van de Canadees Pascal Plante moet een zwemkampioen zichzelf opnieuw uitvinden als het einde van haar carrière nadert. Hoe verder te leven zonder zwemmen?

‘Voyage, voyage’ bevat twee films die over de grens kijken. Daaronder Sous le ciel d’Alice van Chloé Mazlo. Daarin speelt de altijd overtuigende Alba Rohrwacher een Zwitser die in de jaren vijftig naar Libanon reist, er verliefd wordt en trouwt, waarna de burgeroorlog in 1975 alles in haar leven op zijn kop zet. Moet ze met haar gezin in Libanon blijven of het land verlaten? Ook nu voor veel mensen in de wereld een akelig actuele vraag.


MyFrenchFilmFestival | 14 januari tot en met 14 februari, ook via diverse streamingdiensten