Focus: Dag van de Korte Film

Intermission Expedition

We kunnen spreken van een traditie, want acht jaar geleden werd voor het eerst de Dag van de Korte Film gevierd. De negende editie is op 21 december te zien via Picl, de digitale filmzaal van tientallen Nederlandse filmtheaters.

Komt het beeld van jezelf overeen met hoe anderen je zien? In de korte film Korte kuitspier (Victoria Warmerdam) komt hoofdpersoon Anders (what’s in a name!?) erachter dat zijn omgeving een ander beeld van hem heeft dan hijzelf. Het leidt tot absurdistische situaties, die acteur/cabaretier Henny van Loon op het lijf zijn geschreven.

Korte kuitspier is één van de vijf films die te zien zijn op de Dag van de Korte Film. Dat initiatief ontstond acht jaar geleden uit de wens om meer aandacht te genereren voor de korte film. Dat het nog steeds een moeizame strijd is, blijkt uit het gebrek aan korte films in bioscopen en filmtheaters. Een pleister op de wonde had de Dag van de Korte Film moeten zijn, die op 21 december in meer dan twintig filmtheaters zou worden gevierd, maar nu dus alleen online plaatsvindt.

Naast Korte kuitspier is ook de animatie Intermission Expedition te zien. Wiep Teeuwisse liet zich voor de film, waarin een groep toeristen maar moeilijk het hectische stadsleven kan loslaten, inspireren door waaiend schuim op het strand, vertelde zij eerder aan de Filmkrant. Ook te zien is de fictiefilm Zeepaard, over een jonge vrouw die, in de woorden van maker Natalie Bruijns in een interview met de Filmkrant, “op de dag dat ze een abortus ondergaat een eigen manier zoekt om in het reine te komen met haar beslissing”.

In de animatie See Me (Patty Stenger en Yvonne Kroese), winnaar van een Gouden Kalf voor beste korte film, probeert een meisje wanhopig de aandacht te trekken van de feestende volwassenen om haar heen. En in de documentaire Short Trip (Cassandra Offenberg) tenslotte worden zes vrienden, twintigers, geconfronteerd met de plotselinge dood van één van hen.

Naast de films voor volwassenen is er een kinderprogramma met negen korte (animatie)films uit diverse Europese landen.


dagvandekortefilm.nl