Hollandse Nieuwe 2019: Wiep Teeuwisse over Intermission Expedition

'Ik vond vulkanische stenen en zeeschuim zo fascinerend dat ik daar de film omheen heb gebouwd'

Wiep Teeuwisse. Foto Angelique van Woerkom

In de reeks Hollandse Nieuwe komen negen makers aan het woord wier films op de 39ste editie van het Nederlands Film Festival in première gaan. Wiep Teeuwisse verwondert zich in de handgetekende korte animatiefilm Intermission Expedition over mensen op het strand en het gedrag van zeeschuim, met schoonheid op onverwachte plaatsen.

Waar gaat je film over? “Dat het eigenlijk wel prettig is om het druk te hebben zonder ruimte in je hoofd voor twijfel en vragen.”

Waarom wilde je deze film maken? “Ik zag eens schuim over het strand waaien en vond de manier waarop het bewoog heel boeiend. Heel haastig met een grillige structuur, oplossend. Kort daarna zag ik vulkanische stenen drijven op het water. Hun bubbelige structuur lijkt heel erg op schuim en deze gelijkenissen in contrast met de zwaarte en leeftijd van het materiaal vond ik zo fascinerend dat ik daar de film omheen heb gebouwd.”

Mijn volgende film wordt nu eens… “Graag wil ik natuur als personage verder onderzoeken. En ik probeer stiekem ook een reden te vinden om zelf de natuur in te moeten voor onderzoek.”

Wat zou de Nederlandse film nodig hebben? “Meer vertoningen van korte films als voorfilm bij een lange film in de bioscoop.”

Herinner je je een bepalend filmmoment in je leven? “Vorig jaar zag ik La chute van Boris Labbé. De manier van vertellen, de rijkheid van het visuele, en de toon zijn zo uniek en sterk. Ik was er heel erg door overweldigd en geïnspireerd en denk er bijna dagelijks aan.”


Intermission Expedition gaat op 29 september in première op het Nederlands Film Festival.