Focus: Creatures from the Depths

Monsters in Groningen

The Babadook

Waarom willen we griezelige wezens en monsters zien in films? Wie het wil weten kan naar ‘Creatures from the Depths’ in Forum Groningen, met vijftien monster- en griezelfilms. Ook zijn er twee filmcolleges en inleidingen en is er livemuziek bij de stille film Nosferatu.

Kijk uit voor overambitieuze geniale wetenschappers! Zie Oppenheimer, maar The Bride of Frankenstein waarschuwde in 1936 al voor wetenschappers die voor god willen spelen. De klassieker met Boris Karloff is een van de films in ‘Creatures from the Depths’. Hij wordt ingeleid door Julius Koetsier, hoofdredacteur van het filmmagazine Schokkend Nieuws.

Er valt meer te beleven. Zoals de vertoning van Murnau’s Nosferatu (1922) met livemuziek door luitspeler Jozef van Wissem. Ook zijn er filmcolleges over de geschiedenis van monsters op het witte doek en over hilarische miskleunen in de pulpfilmgeschiedenis.

Verder zijn te zien Alien (Ridley Scott, 1979), Jurassic Park (Steven Spielberg, 1993), Pan’s Labyrinth (Guillermo del Toro, 2007), Creature from the Black Lagoon (Jack Arnold, 1954), [REC] (Jaume Balagueró & Paco Plaza, 2007), The Fly (David Cronenberg, 1986), Raw (Julia Ducournau, 2016), Ringu (Hideo Nakata, 1998) en The Exorcist (William Friedkin, 1973).

Naast deze usual (horror) suspects zijn onbekendere titels te zien. In het Indiase Tumbbad (Rahi Ani Barve, Anand Gandhi & Adesh Prasad, 2018) gaan een man en zijn zoon in het negentiende-eeuwse India de strijd aan met een demoon. De film wordt ingeleid. In de ecohorror Gaia (Jabob Bouwer, 2021) uit Zuid-Afrika wordt een gewonde boswachter gered door twee survivalisten. Of hij er blij mee moet zijn is de vraag. Het Australische The Babadook (Jennifer Kent, 2014) laat zien dat angsten en trauma’s de ergste monsters zijn. En in Carnival of Souls (Herk Harvey, 1962) ten slotte verandert het leven van een vrouw nadat ze met een auto in het water belandt in een psychologische nachtmerrie. Filmjournalist Kevin Toma, die aan een boek over Carnival of Souls werkt, leidt de film in.


Creatures from the Depths | 2 t/m 29 september | Forum, Groningen