Focus: Architectuur Film Festival Rotterdam 2023

Jubileum

A Plan for Paradise

Het Architectuur Film Festival Rotterdam (AFFR) jubileert. Ook haar vijftiende editie onderzoekt het festival weer de relatie tussen stad en architectuur, met honderd korte en lange films, lezingen en debatten.

AFFR onderzoekt de betekenis van architectuur voor ons leven in de stad. Architecten zijn volgens het festival nogal eens ‘machteloze goden’, die tandenknarsend zien dat bestuurders hun ontwerpen anders uitvoeren dan bedoeld. Het overkoepelende thema voor deze editie is ‘contested space’: wie heeft recht op de stad? Zijn dat alleen mensen met een gevulde portemonnee of zijn steden voor iedereen? En welke rol spelen architecten en stedenbouwers in deze kwesties?

Het festival opent met A Plan for Paradise (Kati Juruus), waarin Finse stedenbouwers in een vallei buiten Kathmandu een nieuwe stad bouwen voor 600 duizend inwoners. Tragikomisch toont de film de cultuurclash tussen de Finnen en de Nepalezen. Na afloop is er een gesprek met de maker.

Het is ondoenlijk om hier zelfs maar een klein deel van de honderd films te noemen. Maar voor cinefielen interessant is Andrej Tarkovski’s Stalker. Wie wil weten wat deze klassieker met architectuur te maken heeft, moet naar de inleiding van voormalig rijksbouwmeester Floris Alkemade. Martin Koolhoven geeft op het festival een gastcollege over het landschap in westerns, gevolgd door documentaire The Taking (Alexandre O. Philippe), die toont hoe Monument Valley, dat in het gebied van de Navajo ligt, het iconische westernlandschap in Hollywoodwesterns werd. Nogal pijnlijk, deze toeëigening.

Ook te zien is de prijswinnende documentaire All That Breathes (Shaunak Sen), een liefdevol portret van twee broers in Delhi, die in de stad ziek geworden of gewond geraakte zwarte wouws opvangen. Hun toewijding heeft weinig met architectuur te maken, maar toont hoe belangrijk in steden bekommernis over kwetsbare wezens is.

Op het festival zijn talrijke lezingen, onder andere van Rem Koolhaas (uitverkocht). Als een van de vele inleiders bij films introduceert advocaat Inez Weski de documentaire The View (Ole Stenum), over de bouw van een nieuwe gevangenis aan de kust van Groenland. Welke ethische vragen doen zich voor en welke rol spelen architecten daarin?

Lichtvoetig is de Big Brutal Quiz, een film- en architectuurpubquiz, die gehouden wordt na Brutal Moods (Marta Bisbal Torres), een compilatie van ‘de beste betonscènes’ uit de filmgeschiedenis. Geheimtip voor betonliefhebbers.


Architectuur Film Festival Rotterdam | 4 t/m 8 oktober | Theater Zuidplein/LantarenVenster, Rotterdam