Focus: Amsterdam Spanish Film Festival 2024

Viva España

Te estoy amando locamente

Het Amsterdam Spanish Film Festival viert feest met gasten en films want het bestaat tien jaar.

Wat doe je als traditionele moeder in 1977 als je hoort dat je zoon homo is? De moeder in de in 1977 in Sevilla spelende openingsfilm van ASFF Te estoy amando locamente (Love & Revolution) vecht na de coming out van haar zoon voor de rechten van de lgbtqi+ gemeenschap. Moedig, want in 1977 is homoseksualiteit in Spanje nog verboden. De film raakte een gevoelige snaar in Spanje en werd zeer succesvol. Regisseur Alejandro Marin en acteur La Dani zijn op het festival aanwezig.

Met Te estoy amando locamente als openingsfilm benadrukt het festival opnieuw de inzet voor de lgbtqi+ gemeenschap, waarover het al vanaf de eerste editie films vertoont. Naast de openingsfilm staan nog vier queer films op het programma, waaronder de Pedro Almodóvar-klassieker Todo sobre mi madre (1999) en het recente Disco, Ibiza, Locomía (Kike Maillo), een speelfilm over de Spaanse band Locomía, die in de jaren tachtig succesvol was met Latijns-­Amerikaanse beïnvloede popliedjes.

Het hoofdprogramma telt zeven films, waaronder Calladita (Miguel Faus). Daarin laat een Colombiaanse huishoudster van een steenrijke kunsthandelaar zich niet behandelen als oud vuil. Ook te zien: Campeonex (Javier Fesser), over de hilarische avonturen van een basketbalteam. De komedie was met bijna twee miljoen bezoekers in Spanje succesvoller dan Barbie. Regisseur Fesser komt op het festival uitleggen hoe dat is gelukt.

Het festival sluit af met Esta ambicion desmedida (Santos Bacana, Cristina Trenas & Rogelio González), een documentaire over de in Spanje populaire rapper/muzikant/componist C. Tangana, die uit onvrede over de muziekindustrie zijn leven als rapper achter zich liet en nieuwe artistieke wegen insloeg. Tangana is met de makers van de documentaire op het festival aanwezig.


Amsterdam Spanish Film Festival | 12 t/m 21 april 2024 | Tuschinski, Lab111, Eye Filmmuseum en Documentaire Paviljoen, Amsterdam; Filmkoepel, Haarlem; Cinema Amstelveen.