Webfilm: Superieure dvd-extra

Vorige week verscheen Paul Thomas Anderson’s Inherent Vice in Nederland op blu-ray en dvd. De mooist mogelijke extra staat echter niet op één van de schijven, maar is alleen online te bekijken. Chrysklyodon Blues is namelijk een superieur kijkje achter de schermen van de Thomas Pynchon-verfilming.

Inherent Vice was een vroeg hoogtepunt in filmjaar 2015. Paul Thomas Anderson (The Master, There Will Be Blood) had het lef om het gelijknamige, onverfilmbaar geachte boek van Thomas Pynchon aan te pakken en slaagde op prachtige wijze. Al is het een pittige film om in te komen.

Inherent Vice puilt namelijk uit van de bizarre referenties, gebeurtenissen en personages, zonder ooit te bezwijken onder zijn eigen gewicht. Het wordt er alleen maar grappiger op: deze film is even vaag als de stonede waas waarin hoofdpersonage Doc Sportello zich bevindt. Als je dat kan accepteren, dan zal Inherent Vice niet telleurstellen.

Haast gelijktijdig met de Nederlandse release van Inherent Vice’s op dvd en blu-ray verscheen op Vimeo een prachtige achter-de-schermen video over Andersons nieuwste werk met Chryskylodon Blues als toepasselijke titel – een verwijzing naar een gekkenhuis waar Inherent Vice zich gedeeltelijk afspeelt.

Meestal voelen zulke video’s een beetje als het verplichte nummertje van de dvd-uitgave. Het zijn vaak simpele video’s waarin je veel camera’s, groene schermen en digitale klappers ziet, maar nooit een echt goed beeld krijgt van de sfeer op de set. Daarvoor zijn ze vaak te ongeïnspireerd gemaakt, alsof de producenten op de laatste draaidag bedachten snel een extraatje voor de dvd in elkaar te prakken. Chryskylodon Blues is een extreme uitzondering op die regel en daarom is het een gemiste kans dat die film niet op de dvd staat.

Het knappe aan deze behind-the-scenes, geschoten door onafhankelijk filmmaker Laura Colella, is dat die de sfeer van de Pynchon-verfilming passend weet over te brengen binnen het relatief saaie format. Begeleid door trippy hippiemuziek van The Growlers en een voice-over gevuld met Inherent Vice’s bronmateriaal, komen Colella’s Super-8 beelden echt tot leven. Het is haast alsof de film in jaren zeventig gemaakt is.

Colella, die eigenlijk een rol in de film zou hebben spelen als een amateur-filmmaker, heeft overigens een fijn oog voor detail. Het is een geestig gezicht om allemaal drukke crewleden te zien, terwijl een groep hippiefiguranten langs de zijlijn rustig toekijkt.

Nog een gek gezicht: een boeddhistische man voert een ritueel uit voor de set van de film, terwijl cast en crew langs hem heen schiet, druk in de weer met hun eigen zaakjes. Temidden van die chaos vangen we af en toe een glimps op van de grote spelers: Paul Thomas Anderson achter een Panavision camera, Joaquin Phoenix voor een opname en Josh Brolin die helemaal in zijn rol als norse politieagent Bigfoot komt en met zijn vingers een pistool nadoet.

Wat ook duidelijk wordt door deze korte video is hoe bizar de wereld waarin hoofdpersonage Doc Sportello terecht komt echt is. Let maar eens op het belachelijk aantal joints dat op een van de sets in schaaltjes ligt. De hippies van toen wonden er blijkbaar geen doekjes om…