Spotlight: Emma Watson

  • Datum 01-11-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Hot damn! Met Emma Watson willen we best eens… kijken of ze de hoofdrol krijgt in Fifty Shades of Grey.

Krijgt ze de hoofdrol in Fifty Shades of Grey? Wordt ze het nieuwe gezicht van Chanel? En wie is nu haar vriendje? Met de hoeveelheid berichten en geruchten die op internet zijn te vinden over Emma Watson valt inmiddels een lijvige biografie samen te stellen. De pas 22-jarige Britse actrice is natuurlijk ook niet het eerste de beste kindsterretje: als het nerdy Harry Potter-personage Hermelien Griffel (of Hermione Granger, voor de Anglofielen) won ze de afgelopen tien jaar de harten van miljoenen Potterfans.
Intussen komt de rol haar begrijpelijkerwijs de neus uit. Hoewel ze zegt dat veel van het personage in haar is gaan zitten, en andersom, heeft Watson zich met een rol in de indie speelfilm The Perks of Being a Wallflower goed weten los te maken van de tovenaarsleerling. Het spelen van ‘misfit’ scholiere Sam overtuigde haar dat ze wil en kan acteren en overtuigde ook anderen — Britse recensenten vergeleken haar al met Audrey Hepburn en de jonge Kate Winslet. Ook uiterlijk beleefde ze een transformatie: de laatste drie jaar deed ze regelmatig modellenwerk, was ze het gezicht van parfummerk Lancôme en poseerde ze als verleidelijke filmster in het magazine van de New York Times. Haar belangstelling voor mode leidde tot een eigen kledinglijn.
Daarnaast studeert ze keurig kunstgeschiedenis aan een Amerikaanse universiteit. De Potterkinderen hebben hun schoolcarrière op de set doorlopen, Watson slaagde met hoge cijfers op vwo-niveau — aanleiding tot vernuftige nerd-grapjes onder de crewleden.
Vanaf jonge leeftijd wilde Watson al acteren en in Oxford volgde ze toneellessen aan de ‘Stagecoach Theatre Arts’, waar ze werd opgemerkt door Potter-scouts. Dankzij haar verstandige ouders, die beiden advocaat zijn, slaagde Watson om met beide benen op de grond te blijven. De teller van haar geschatte vermogen uit de Pottercyclus staat op zo’n 40 miljoen dollar: ze zal dus nooit meer voor geld hoeven werken. Hoe dan ook bezit ze niet meer luxegoederen dan een eigen bescheiden auto en een laptop — en die is nodig voor haar studie. Ook is ze nog nooit stomdronken met de broek op de enkels in een nachtclub betrapt — iets dat weinig andere kindsterren haar kunnen nazeggen — en kan ze wat schandalen uit de beruchte Britse tabloids betreft alleen nog bogen op een zogenaamde ‘nipple slip’ op de rode loper bij de première van The Perks. Dat krijg je van die arty designerjurkjes — of openbaarde zich daar de onhandigheid van een eeuwige nerd?

Olga van Ditzhuijzen

Geschreven door