Spotlight – 22 december 2011

Rooney Mara

  • Datum 22-12-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Rooney Mara in The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

Hot damn! Met Rooney Mara uit The Girl with the Dragon Tattoo zouden we wel eens… de wereld willen verbeteren.

Goed, de radicale, autonome types zijn in Hollywood niet dik gezaaid en typecasting is ook weer zo wat. Maar het contrast tussen de begeerlijke, altruïstische rijkeluisdochter Rooney Mara (1985) en haar rol van antisociale, recalcitrante punk Lisbeth Salander in de film The Girl with the Dragon Tattoo is opvallend. Een serie piercings, een radicale haarknip, gebleekte wenkbrauwen en een neptatoeage moesten de keurige ex-vriendin van Mark Zuckerberg in de film The Social Network (2010) in een levensgevaarlijk ogende hacker veranderen. Hoewel de rol van Erica Albright in die film marginaal was, was het wel de reden dat regisseur David Fincher haar selecteerde voor deze eerste Amerikaanse verfilming van Stieg Larssons roman Mannen die vrouwen haten. En de concurrentie was groot: knallers als Scarlett Johansson, Natalie Portman en Ellen Page liet ze het nakijken, na talloze screentests waarbij Fincher haar adviseerde om ook eens met een flinke kater en verlopen gezicht te komen opdraven.
Het acteervirus greep Mara relatief laat; ze speelde op de universiteit in Romeo and Juliet en in wat studentenfilms. Zus Kate Mara was wel al actrice; samen verschenen ze in de horrorfilm, op dvd, Urban Legends: Bloody Mary (2005). Tv-rollen en rollen in onafhankelijke films volgden — waarbij ze al gauw afstand deed van haar voornaam Patricia en zich bij haar tweede naam Rooney liet noemen. Haar echte doorbraak kwam met de hoofdrol in de remake van A Nightmare on Elm Street (2010).

Football-dynastie
Mara wordt getypeerd als een dame met beide benen op de grond. En dat is niet zo clichématig als het klinkt: ze is erfgenaam in een grote American football-dynastie. Haar vader is directeur van de New York Giants, de club die werd opgericht door haar overgrootvader; de overgrootvader van moeders kant was oprichter van de Pittsburgh Steelers. Een huwelijk met een gouden randje — hoewel Mara het haatte om elk weekend naar de wedstrijden te worden gesleept.
Omdat werken binnen de familie dus nauwelijks nodig is, werd filantropie haar baan. Na de middelbare school deed Mara vrijwilligerswerk in Kenia, waar de omstandigheden van het plaatselijke weeshuis haar niet meer loslieten. Ze studeerde in 2010 af in psychologie en internationale betrekkingen aan de universiteit van New York en specialiseerde zich in non-profit organisaties. Inmiddels heeft Mara haar eigen ngo opgericht die geld inzamelt door het veilen van parafernalia van de Steelers en Giants. Altruïstisch — en dus toch een beetje autonoom.

Olga van Ditzhuijzen

Geschreven door