Redactioneel – 21 november 2013

  • Datum 21-11-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Illustratie Typex

Hij is erdoor. De nieuwe stimuleringsmaatregel voor de Nederlandse film. Het heeft in Variety gestaan en op NU.nl. Sterker nog, het Filmfonds verwijst op z’n eigen site naar de nieuwsvoorziening op NU.nl, alsof ze het zelf nog niet helemaal kunnen geloven. Of om het feit dat zij dat geld mogen gaan uitgeven een beetje een objectief tintje te geven. Je weet het tegenwoordig niet meer zeker met nieuws.
Twintig miljoen komt er. Misschien nog wel voor Cannes. Die euforie snap ik niet helemaal. Want als je in Cannes de boer op wilt, dan zul je er ook nog voor moeten zorgen dat je een film in Cannes hebt waar je dat nieuwe Nederlandse elan aan op kunt hangen. En niet zeggen: wij hadden hier vorig jaar Borgman, en nu kun je ook bij ons je film komen opnemen. Reuze dynamisch dat Nederland. Ik hoor het ze al denken.
Ik vind het geweldig nieuws. Het werd natuurlijk hoog tijd dat er iets gebeurde voor de Nederlandse film, of de Nederlandse filmindustrie. Ik weet nooit helemaal zeker of die twee wel hetzelfde zijn. Maar feit is dat er de afgelopen jaren veel werk verloren is gegaan doordat het goedkoper bleek om je film in België te monteren, of in de Duitsland te soundmixen. Het lijkt me heel gezond om in een tijd dat de werkloosheid en de Verelendung onder ZZP-ers in de culturele sector blijft groeien, in werkgelegenheid voor die mensen te investeren.
Maar het is niet zomaar geld. Het komt in de vorm van een cash rebate. Je zou haast denken dat het door iemand uit de bankwereld is bedacht. Een cash rebate houdt in dat "binnen- en buitenlandse filmmakers die hun film in Nederlands willen opnemen een deel van het geld dat ze hier uitgeven na afloop kunnen terugkrijgen" (ik citeer nu even NU.nl).
Een cash rebate is, zo verzekert iedereen elkaar, weinig fraudegevoelig en transparant. Er moeten nog wel regels worden opgesteld. En de VVD is bang dat het geld gebruikt gaat worden voor artistiekerige dingen. (Sommige films zijn kunstzinnig). "Het moet wel een puur financiële aangelegenheid blijven."
Ik ben nu als eenvoudige filmliefhebber al bijna de weg kwijt. Er komt dus geld. Om terug te geven aan filmmakers die in Nederland een film opnemen. Maar om dat te kunnen doen, hebben ze al geld. Maar niet van het Filmfonds, want er moet een Chinese Muur komen tussen subsidie en cash rebate. Dat snap ik ook wel. Maar er moet misschien ook een Chinese Muur komen rondom andere mogelijke geldbronnen. Of kan ik geld lenen van een bank om een film op te nemen in Nederland en dan tegen die bank zeggen dat ze dat straks terugkrijgen omdat ik een cash rebate krijg? Puur financiële aangelegenheid. En waar zijn die werkeloze editors, geluidsmensen, etc. ondertussen gebleven? En die films? Komen die ooit nog in Cannes terecht?

Dana Linssen | twitter @danalinssen

Geschreven door