Links

Deepfakes van Tom Cruise.

Wat is er deze week bij andere media te lezen, zien en luisteren? Gaat de deepfake-technologie de filmindustrie veroveren?

Zijn de TikTok-deepfakes een voorbode?
Afgelopen week ging Tom Cruise op TikTok viraal. “I’m gonna show you some magic… it’s all real”, grijnst de acteur. Alleen was het niet echt.  Het waren griezelig geslaagde deepfakes. Dat doet Sight & Sound zich afvragen: stoot de technologie van deepfakes door naar de filmindustrie?
Sight & Sound

Spike Lee over Da 5 Bloods
In gesprek met Spike Lee over onder meer Martin Luther King, de Black Lives Matter-beweging, en Lee’s nieuwste film Da 5 Bloods (te zien op Netflix).
The New Yorker

Film als content
In dit video-essay worden Susan Sontags essay The Decay of Cinema uit 1996 en Martin Scorsese’s onlangs gepubliceerde essay, waarin hij stevige kritiek uit op het moderne filmlandschap, met elkaar vergeleken. Wat is het gevaar van de streamingcultuur voor film als kunstvorm?
YouTube

Jeroen Krabbé over het vak
Afgelopen weekend was VPRO Cinema Extra weer te zien. Ditmaal ging filmjournalist Noa Johannes in gesprek met Jeroen Krabbé en Nora El Koussour over hun vak: acteren.
VPRO

Wat te doen met problematische films?
“Ik ben een transvrouw en ik hou van Silence of the Lambs”, opent criticus Emily VanDerWerff haar essay waarin ze zich afvraagt hoe we om  moeten gaan met films die met de bril van nu (en vaak ook met de bril van toen) racistische of trans- en homofobe elementen bevatten. Laat deze films in ieder geval onderdeel van de canon blijven, betoogt ze.
Vox