Links

Wat is er deze week bij andere media te lezen, zien en luisteren? Martin Scorsese brengt een ode aan Fellini en uit wederom scherpe kritiek op het hedendaagse filmlandschap.

Verloren filmmagie
Een dik jaar na zijn uitspraak dat Marvel-films geen cinema zijn, uit Martin Scorsese wederom scherpe kritiek op het hedendaagse filmlandschap. Film wordt tegenwoordig maar al te vaak gereduceerd tot ‘content’; een consumptieproduct om geld mee te verdienen in plaats van een kunstvorm waar het experiment centraal staat. Kan het ook anders? Jazeker, betoogt Scorsese met een ode aan de grote meester Frederico Fellini.
Harper’s Magazine


Allen versus Farrow

De nieuwe vierdelige documentaireserie Allen v. Farrow (HBO) duikt in een zaak die al dertig jaar besproken wordt en vleugels kreeg toen de MeToo-discussie in 2017 op gang kwam: de beschuldigingen aan het adres van Allen dat hij zijn geadopteerde dochter Dylan Farrow seksueel misbruikt zou hebben. Allen heeft de beschuldigingen altijd ontkend. De New York Times maakte een tijdlijn van de geschiedenis.
New York Times

De herwaardering van escapisme
Tijdens de lockdown is er een herwaardering ontstaan voor de escapistische film, een genre waar doorgaans laatdunkend over gedaan wordt. Want escapisme, zo luidt de kritiek, stimuleert een apathische houding tegenover problemen uit de realiteit. Maar hoe escapistisch zijn die escapistische films eigenlijk, vraagt filmcriticus Kevin Toma zich af.
de Volkskrant

Zoomhorror
The Film Magazine ging in gesprek met Rob Savage, regisseur van Host (2020), een horrorfilm die zich volledig afspeelt op Zoom. “Ik zocht naar een manier om mensen zich onveilig te laten voelen in hun eigen huis.”
The Film Magazine

Pubquiz
Vrijdag 26 februari organiseert Cineville een online filmquiz. Het thema van deze eerste editie: huisje, boompje, beestje.
Cineville