Links

Pretend it’s a city

Wat is er deze week online bij andere media te lezen, zien en luisteren? De opmerkelijkste alternatieve montages, en in gesprek met Martin Scorsese en Fran Lebowitz.

De 45 interessantste alternatieve montages
Van films bestaan vaak verschillende versies: verkorte televisieversies, gecensureerde versies of nagesynchroniseerde versies. Meestal zijn de verschillen klein. Maar soms zijn de alternatieve versies fascinerende werken die volkomen op zichzelf staan. In dit archiefstuk dat Sight & Sound deze week opnieuw aanbiedt worden de 45 interessantste alternatieve cuts op een rij gezet: van Apocalypse Now (Francis Ford Coppola, 1979) tot The Wicker Man (Robin Hardy, 1973).
Sight & Sound

In gesprek met Martin Scorsese en Fran Lebowitz
Vanaf deze week is op Netflix de documentaireserie Pretend it’s a City te zien. In de serie, geregisseerd door Martin Scorsese, volgen we schrijver Fran Lebowitz door New York. De New York Times sprak de vrienden Scorsese en Lebowitz over de stad die sinds de pandemie haar ziel kwijt is.
New York Times

Johnny Mnemonic en het internet van 2021
De cyberpunkactiethriller Johnny Mnemonic (Robert Longo) met Keanu Reeves in de hoofdrol flopte volledig toen het uitkwam in 1995. Maar de film deed wel een paar verrassend accurate voorspellingen over de staat van het internet in 2021.
Screencrush

James Dean
Wanneer transformeert de status van een beroemdheid van ‘slechts’ een ster, naar die van icoon? Die vraag wordt in dit video-essay onderzocht aan de hand van de iconische rebellenstatus van James Dean (1931-1955).
YouTube

Wonder Woman en de oudheid
Wonder Woman 1984 (Patty Jenkins) is een van de grote blockbusters die vorig jaar had moeten verschijnen, maar wegens het virus even is uitgesteld. De mythologie waarop dit DC Comics-personage gestoeld is, is te herleiden tot de oude Perzen.
BBC