Links

Ursula in Disney’s De kleine zeemeermin (1989)

Wat is er deze week bij andere media te lezen, te zien en te beluisteren? Een herwaardering van De kleine zeemeermin, een manga-versie van The Lighthouse en een duik in de films die voorafgingen aan Bad Luck Banging or Looney Porn.

Prinsessen
In een vermakelijk video-essay over De kleine zeemeermin is Lindsay Ellis niet mild voor de feministische backlash van begin deze eeuw tegen Disney-prinsessen. Die was lui en oppervlakkig, stelt ze, waardoor Disney de kritiek kon incorporeren zonder daadwerkelijk veel te veranderen.
YouTube

Manga
Bij de release van The Lighthouse waren manga-liefhebbers getroffen door de overeenkomsten met Uzumaki van Junji Ito, ook een zwartwit horrorverhaal rondom een vuurtoren. Wie anders dan Ito heeft nu een manga-versie van de film gemaakt.
CBR

Shortland
Een interview met Cate Shortland, die bij haar overstap van indie-films als Lore naar stripheldenblockbuster Black Widow veel steun had aan Scarlett Johansson. Als de twee zich op de set omringd wisten door driehonderd betweterige mannen, bijvoorbeeld. “She would come on to set and just scream out: ‘Cate Shortland!’”
The Guardian

Jude
Een diepe duik in het veelzijdige oeuvre van Radu Jude, die met Bad Luck Banging or Looney Porn zijn ‘schets voor een populaire film’ heeft afgeleverd.
Cinema Scope

Slecht beeld
Frauke Cosemans vond in een TikTok-estafette de perfecte illustratie bij In Defense of the Poor Image, het visionaire essay van Hito Steyerl uit 2009 over de revolutionaire potentie van lage beeldkwaliteit.
Vimeo