Kort – mei 2024

Garfield

Een overzicht van alle films die uitkomen in mei 2024 en niet zijn besproken in Filmkrant #468.

Garfield
Mark Dindal | Nadat eind april filmhond Lassie terugkeerde, kan ook een van ’s werelds beroemdste fictieve katten niet achterblijven. En dus is Garfield – bekend als maandaghater en lasagneliefhebber – terug voor een gloednieuw avontuur, waarin de binnenkat zich samen met zijn vader en zijn beste hondenvriend waagt aan een ‘razend grappige, maar ook risicovolle’ roofoverval. Te zien vanaf 1 mei 2024.

Bed & Breakfast
Ruud Schuurman | Het was toch alweer minstens twee maanden geleden dat we een Nederlandse romkom zagen over een vastgeroeste jonge vrouw die zó is opgegaan in haar werk dat ze geen idee meer heeft hoe ze moet leven. Gelukkig is er nu deze film die schaamteloos een graantje wil meepikken van het succes van datingprogramma B&B vol liefde, over eigenaren van een bed-and-breakfast die op zoek zijn naar ‘de ware’. Hier is het stadse workaholic (jawel) Sarah (Sanne Langelaar) die “tot haar eigen schrik” ontslag neemt en vervolgens in een Gronings dorp op de B&B van haar tante gaat passen. Verrassend of niet: tussen de kippen en moestuinen ontmoet ze al snel twee potentiële hete knullen, en dan staat Sarah ineens voor een behoorlijk lastige keuze. Te zien vanaf 2 mei 2024.

Breathe
Stefon Bristol | Verstikkende toekomstmuziek, deze sciencefictionthriller waarin de aarde in een nabije toekomst onbewoonbaar is geworden door een gebrek aan zuurstof. Maya is met haar dochter Zora noodgedwongen ondergronds gaan wonen en kan alleen nog naar buiten met een zeldzaam zuurstofpak, dat is ontworpen door Maya’s dood gewaande echtgenoot. En dan staat er ineens een echtpaar voor de deur van de bunker dat beweert alles te weten over zijn lot. Maar dat stel binnenlaten blijkt al snel een verdomd slecht idee. Te zien vanaf 2 mei 2024.

Tarot
Spenser Cohen & Anna Halberg | Onze toekomst lezen in tarotkaarten? Nee, wij houden ons liever gewoon blind voor ons onvermijdelijke lot. Dat was voor de hoofdpersonages in deze horrorfilm vermoedelijk ook het beste geweest, maar zij zijn zo stom om andermans tarotkaarten te gebruiken, waarmee de ‘heilige regel’ van tarotlezingen wordt geschonden. En ja, dan blijkt die toekomst voor hen natuurlijk al snel uitermate bloederig en dodelijk. Te zien vanaf 2 mei 2024.

Kingdom of the Planet of the Apes
Wes Ball | Nieuw vervolg op de moderne, verrassend consistente Planet of the Apes-films, waarvan vooral Dawn of… (2014) en War for… (2017) enorm geslaagd waren. Grote schoenen te vullen dus voor dit nieuwe deel van regisseur Wes Ball, die eerder de niet bijster beklijvende Maze Runner-films regisseerde. In de toekomst, enkele generaties na het bewind van voormalig prota­gonist Caesar, maken de apen de dienst uit en leven de overgebleven mensen een ondergedoken bestaan. Maar als een jonge aap op avontuur gaat en loskomt van het tirannieke bewind van zijn apenleider, gloort er wellicht hoop voor een menselijker toekomst. Te zien vanaf 8 mei 2024.

Drie rovers en een leeuw
Rasmus Sivertsen | De rovers zijn helden in deze muzikale animatiefilm gebaseerd op een van de populairste Noorse kinderboeken. Herrieschoppers Casper, Jasper en Jonathan verstoren vaak de rust in het tamelijk vredige Kardemommestad, want overal waar deze rovers gaan heerst chaos. Maar als de inwoners er genoeg van hebben, moeten de rovers hun zonden overdenken en krijgen ze de kans om hun leven te beteren. Te zien vanaf 15 mei 2024.

IF
John Krasinski | Na zijn succesvolle A Quiet Place-horrorfilms gooit regisseur en The Office-ster Krasinski het over een heel andere boeg met deze sympathiek ogende familiefilm over een meisje dat erachter komt dat ze iedereens ‘denkbeeldige vriendjes’ kan zien. Handige superkracht, maar wat je er precies aan hebt? Nu ja, deze Bea kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de vergeten fantasievriendjes worden herenigd met hun kinderen. Ook een hoofdrol voor onstuitbare lolbroek Ryan Reynolds, als Bea’s buurman die over dezelfde gave beschikt. Te zien vanaf 16 mei 2024.

The Last Front
Julien Hayet-Kerknawi | Hoopvol is het misschien niet, interessant des te meer, om een film te maken over het begin van een oorlog in plaats van het (mogelijke) einde. Want waar films als 1917 (2019) en All Quiet on the Western Front (2022) vooral draaiden om de nadagen van de Eerste Wereldoorlog, richt deze Britse oorlogsfilm zich juist volledig op de openingssalvo’s ervan. Boer Leonard (Iain Glen) besluit het plaatselijk verzet te leiden als de rust in zijn serene Belgische woonplaatsje wordt verstoord door een groep boze Duitsers. Een confrontatie kan natuurlijk niet uitblijven. Te zien vanaf 16 mei 2024.

The Strangers: Chapter 1
Renny Harlin | Bryan Bertino’s The Strangers (2008) geldt nog altijd als een van de meest nihilistische horrorfilms van de afgelopen jaren. Een stel met relatieproblemen wordt tijdens een vakantie in een afgelegen huisje een nacht lang geterroriseerd door een groep gewelddadige vreemdelingen. Wat het allemaal extra naargeestig maakt, is dat de daders geen enkel motief hebben, maar gewoon dood en verderf willen zaaien. Het zorgde voor doeltreffende, akelige horror, die in 2018 een vervolg kreeg met The Strangers: Prey at Night. Die bleek net wat minder succesvol, en dus wordt er nu een nieuwe poging gewaagd met deze prequel, waarin een jong koppel autopech krijgt in een afgelegen stadje en daar noodgedwongen de nacht moet doorbrengen. En ja hoor, al snel duiken die motiefloze vreemdelingen ook hier weer op. Te zien vanaf 16 mei 2024.

Furiosa: A Mad Max Saga
George Miller | Mad Max: Fury Road (2015) geldt als het summum van actiefilms in de 21e eeuw. Daarmee zijn de verwachtingen voor deze prequel, opnieuw geregisseerd door oude meester Miller, logischerwijs hooggespannen. We zien hoe Furiosa (eerder gespeeld door Charlize Theron, nu door de jongere Anya Taylor-Joy) op jonge leeftijd wordt ontvoerd door een grote motorbende geleid door de kwaadaardige ‘Warlord Dementus’ (Chris Hemsworth). Terwijl Dementus en de concurrerende tiran Immortan Joe strijden om de macht, moet Furiosa een manier zien te vinden om huiswaarts te keren. Miller verklapte al dat er een actiescène van vijftien minuten in de film zit die liefst 78 draaidagen kostte. Tja, dan kunnen we natuurlijk écht niet meer wachten. Te zien vanaf 23 mei 2024.