Kort – juni 2023

Kandahar

Een overzicht van alle films die uitkomen in juni 2023 en niet zijn besproken in Filmkrant #458.

Kandahar
Ric Roman Waugh | We zijn nog amper bijgekomen van de heerlijke vliegtuigcrashfilm Plane (2023) of Gerard Butler – de côte de boeuf onder de actiesterren – komt alweer met een nieuwe keiharde actiefilm. Butler speelt ditmaal CIA-agent Tom Harris (kan een naam van een personage meer Gerard Butler ademen dan ‘Tom Harris’?), die undercover actief is in Afghanistan om daar een kerncentrale en vliegveld op te blazen. Maar Harris wordt uiteraard ontmaskerd en vervolgens in de steek gelaten door zijn eigen CIA. Hij slaat op de vlucht met zijn vertaler en moet zowel IS als de Taliban aftroeven tijdens een 650 kilometer lange tocht naar de stad Kandahar. Makkelijk zal het niet zijn, maar aan Butler kun je zoiets ongetwijfeld overlaten. Te zien vanaf 8 juni 2023.

Transformers: Rise of the Beasts
Steven Caple Jr. | Over terugkerende grootheden gesproken: veel groter dan de terugkeer van de Transformers zal het deze zomer niet worden. De franchise over buitenaardse robots werd groot gemaakt door regisseur Michael Bay, maar die geeft voor deze prequel het regiestokje over aan Caple Jr., die met Creed II (2018) al bewees prima met franchisewerk uit de voeten te kunnen. Het verhaal van Rise of the Beasts speelt zich af in het Brooklyn van de vroege jaren negentig, waar een elektronicaexpert en een museumonderzoeker worden meegezogen in een conflict tussen de ‘Maximals’, de ‘Predacons’ en de ‘Terrorcons’. Opnieuw is het aan een paar nietige mensen om de aarde te redden van de ondergang. Te zien vanaf 8 juni 2023.

The Flash
Andy Muschietti | Het gaat niet goed met de sterren in de grote superheldenuniversa. Marvel zit met de handen in het haar omdat acteur Jonathan Majors, klaargestoomd als superschurk Kang voor een hele reeks films, onlangs werd beschuldigd van huiselijk geweld. Ook concurrent DC heeft zo zijn problemen. Dat zagen we vooral terug in de controverse rond acteur Ezra Miller, over wie de laatste jaren meerdere verhalen naar buiten kwamen over wanordelijk gedrag, aanranding en inbraak. Miller werd tot op heden nergens voor veroordeeld, maar verhalen over zijn merkwaardige gedrag blijven geregeld opdoemen. Het weerhield DC er niet van om, na flink wat vertraging, vol in te zetten op deze superheldenfilm met Miller in de hoofdrol als razendsnelle superheld, mede omdat de eerste testvertoningen extreem lovend werden ontvangen. Nog een lokkertje: Ben Affleck én Michael Keaton (voor het eerst sinds Batman Returns in 1992) duiken opnieuw op als Batmannen. Te zien vanaf 15 juni 2023.

No Hard Feelings
Gene Stupnitsky | Na een korte acteerpauze is Jennifer Lawrence weer helemaal terug van weggeweest. Na rollen in apocalypskomedie Don’t Look Up (2021) en veteranendrama Causeway (2022) zien we Lawrence hier terug in een wat meer romantisch getinte komedie. Lawrence speelt Uber-chauffeur Maddie, die moet vrezen voor een bankroet als ze haar auto kwijtraakt. Maar dan stuit ze op een merkwaardige vacature, waarin rijke ouders iemand zoeken die wil daten met hun negentienjarige zoon, zodat hij wat levenservaring kan opdoen voor hij naar de universiteit gaat. Originele komedies doen het de laatste jaren niet bijzonder goed aan de bioscoopkassa, maar wellicht kan Lawrence een renaissance in gang zetten. Te zien vanaf 22 juni 2023.

Ruby Gillman, Teenage Kraken
Kirk DeMicco | Animatiefilm over de sociaal onhandige tiener Ruby, die veel moeite doet om erbij te horen op haar middelbare school, maar daar niet echt in slaagt. Als ze dan tóch een keer met de coole kinderen mee mag naar het strand en het water ingaat, ontdekt Ruby dat ze een afstammeling is van een grote, koninklijke familie van kraken, mythische zeemonsters van enorme proporties. Samen met haar oma moet ze vervolgens de wereldzeeën beschermen tegen de gezworen vijanden van de kraken: machtsbeluste zeemeerminnen. Te zien vanaf 28 juni 2023.

Les pires
Lise Akoka en Romane Gueret | In dit opmerkelijke project van regisseurs Akoka en Gueret wordt een Vlaamse regisseur gefilmd terwijl hij een film maakt over het leven van probleemkinderen. Dat begint al te schuren als deze regisseur een casting doet in een Franse banlieue, vooral als hij een jonge acteur moet uitleggen dat hij op zoek is naar kinderen met de moeilijkste levens. Morele vraagstukken over casting en uitbuiting vormen de kern van deze film over het maken van een film, waarin de grenzen tussen documentaire en fictie langzaam maar zeker volledig vervagen. Les pires is de eerste film in het zomerprogramma Previously Unreleased van Eye Filmmuseum en wordt samen met de andere films in die reeks besproken in de volgende Filmkrant. De recensie van Les pires leest u hier ook al rond de verschijningsdatum. Te zien vanaf 29 juni 2023.