Filmweb – 31 december 2015

  • Datum 31-12-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

JUNO

Wat is er deze maand online te lezen?

Filmjournalist Jan Pieter Ekker houdt na zijn vrijwillige vertrek bij de Volkskrant een blog bij over films en festivals, boeken, posters en strips. Eigen nieuwsgaring staat voorop. Een bezoek aan Alex van Warmerdam levert een klein maar fijn inkijkje in zijn atelier en het werk dat Van Warmerdam naast zijn films maakt. Ekker schrijft: ‘[Van Warmerdam haalde] vanonder een vage stapel een genummerde prent tevoorschijn die hij had vervaardigd bij een eerdere, kleine expositie. Mannen en een hond rond een put, in ongemakkelijke houdingen staand of naar hun knie grijpend. "Die mannen… weet je waar ik die van heb nageschilderd? Het zijn voetballers. Afkomstig uit zo’n Hollandse Velden-boek. Het zijn voetballers, die ik andere kleren heb gegeven."’ Op jpekker.nl is te zien hoe goed dit idee heeft uitgepakt.

Het Amerikaanse kunstmagazine Art Forum maakt regelmatig ruimte vrij voor films, waarbij analyse belangrijker is dan opinie. De meeste stukken worden toegankelijk geschreven zonder dat de inhoud daarvoor moet wijken. Op artforum.com/film zijn verhelderende artikelen te vinden over bijvoorbeeld lourdes, terwijl in de papieren versie das weisse band wordt ontleed, samen met een inzichtelijke reportage over de onvolprezen projectie- en lichtkunstenaar Bruce McClure is te lezen.

In de prachtdocumentaire l’inferno wordt de helse productieproces van George-Henri Clouzots onvoltooide l’enfer gereconstrueerd, een film die een waar meesterwerk had moeten worden, zo valt af te leiden uit het bewaard gebleven filmmateriaal waarop kinetische kunst en paranoia samenkomen. Op cinema-scope.com is een interview te lezen met de regisseur van de documentaire, filmverzamelaar en conservator Serge Bromberg, die precies vertelt hoe hij aan het filmmateriaal is gekomen. Hij zeurde zo lang bij de tegenstribbelde weduwe dat ze hem tot in de lift begeleidde om hem weg te krijgen. Wonderlijk genoeg bleven ze samen drie uur in die lift hangen, zodat Bromberg alle gelegenheid had om haar te overtuigen, waarna ze hem eindelijk toestemming gaf om het materiaal te gebruiken. De lift wordt bedankt op de aftiteling.

Op girishshambu.com/blog geeft Girish commentaar op het artikel van de New York Times waarin Steve Jobs, opperdesigner van Apple, een ‘auteur’ genoemd wordt omdat zijn signatuur zo duidelijk herkenbaar is. Een lesje geschiedenis over de filmauteurstheorie volgt, aangevuld met een link naar Jonathan Rosenbaums essay over independent films, een term die na juno weinig tot geen betekenis meer heeft: juno werd in de markt gezet als ‘independent’ maar werd toch echt uitgebracht door Fox Searchlight, onderdeel van Rupert Murdoch’s News Corp. ‘Independent’ betekent nu dan ook niet meer ‘onafhankelijk’, maar veel breder: een alternatief voor de mainstream film in de VS. Het zou goed kunnen dat we dat op Steve Jobs’ iPad zullen moeten bekijken.

Mariska Graveland

Geschreven door