Filmweb – 20 december 2015

Wat is er deze maand online te lezen?

  • Datum 20-12-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Jafar Panahi

Bang dat we na de formatie alleen maar amateurkunst te zien krijgen? Op kunsten92.nl staat op een rijtje wat de meeste politieke partijen over de kunstsubsidies te melden hebben. ‘Kunst die oproept tot discriminatie, geweld, godslastering of onzedelijkheid dient niet uit publieke middelen bekostigd te worden’, vindt de Christen Unie. De VVD schrijft: ‘Culturele organisaties meer inkomsten uit de markt laten verwerven. Cultuursubsidies meer verlenen in de vorm van garantiestellingen en leningen via private fondsen in plaats van subsidies.’ GroenLinks wil extra geld voor Nederlandse documentaires en drama’s. En volgens de PvdA hebben instellingen die meer eigen inkomsten verwerven recht op beloning. Het CDA wil meer aandacht voor amateurkunst. De Facebookgroep Linkse Hobby inventariseert ondertussen wat er gebeurt als alle ontwikkelingshulp, milieu- en kunstsubsidies verdwijnen in Nederland.

Jafar Panahi (the circle) is begin maart gearresteerd door de Iraanse politie. Twee maanden later zit hij nog steeds achter de tralies. De internationale federatie van filmcritici Fipresci (fipresci.org) protesteerde begin mei tegen de onjuiste aantijgingen tegen deze filmmaker. Die protesten circuleren tegenwoordig via e-mail, want filmcritici met spandoeken zijn nog niet op straat gesignaleerd. Reacties zijn er genoeg, zoals die van Abbas Kiarostami op thelede.blogs.nytimes.com. Op een vervolginterview met Kiarostami kwam een furieuze reactie van de in het buitenland woonachtige Bahman Ghobadi, die zich aangesproken voelde door de opmerking van Kiarostami dat de beslissing van filmmakers om Iran te verlaten, zelden positief uitpakt. IFFR organiseerde samen met Eye en Lantaren/Venster een symbolische protestactie door zijn films gratis te vertonen in Rotterdam en Amsterdam. filmnieuws.nu voegt daaraan toen dat de leiding van Cannes een statement tegen zijn arrestatie heeft gemaakt door Jafar Panahi uit te nodigen als jurylid voor de officiële competitie voor speelfilms. Mocht Panahi niet vrijgelaten worden en de reis naar Cannes kunnen maken, zal zijn stoel leeg blijven.

Niet alleen voor het bijpraten over vernieuwende muziek, maar ook voor filmrecensies over bijvoorbeeld het afgelopen Imagine Festival kun je terecht op Gonzo (Circus): gonzocircus.com. Zo schrijft Maarten Schermer over het inderdaad tragikomische best worst movie, ‘een documentaire die het recente succes van de film troll 2 probeert te verklaren. troll 2 (1990) voerde een tijd lang IMDb’s lijst van slechtste films aller tijden aan, maar is nu toch alweer een paar jaar een undergroundhit in de VS. De Italiaanse regisseur is eerst verbaasd over alle aandacht, maar wordt snel steeds chagrijniger als hij begrijpt waarom mensen zo enthousiast zijn’. Of het hilarische, existentialistische symbol: ‘In het kort: een Japanner in een vrolijke pyjama bevindt zich in een grote witte kamer waar talloze piemels van rubberen cherubijnen uit de muur steken. Versneden met: Mexicaanse worstelaar Escargotman wordt door een kettingrokende en scheldende non naar zijn volgende gevecht gereden.’ Dan heb je zo ongeveer wel een beeld van deze wonderlijke film, die onvergelijkbaar is met wat dan ook.

Mariska Graveland

Geschreven door