Filmkrant Lab duikt in het onbekende

Illustratie: Remco Efdé

De afgelopen maanden kwam een groep aanstormende filmcritici maandelijks samen voor het Filmkrant Lab, om te leren over en experimenteren met filmkritiek. Als afsluitend experiment maakten ze samen een magazine, dat geheel draait om het thema: ‘Het onbekende’.

‘Het onbekende intrigeert ons – het prikkelt én beangstigt’, schrijven de deelnemers in hun openingswoord. Maandelijks kwamen zij het afgelopen jaar samen onder leiding van Filmkrant-medewerkers Joost Broeren-Huitenga en Dana Linssen. Ze leerden de journalistieke regels — en tegelijkertijd om diezelfde regels te bevragen. Ze werden aangemoedigd om bij alles ‘waarom’ te vragen, terwijl ze hun eerste stappen zetten op het gebied van filmkritiek. Niet alleen in geschreven vorm, maar bijvoorbeeld ook live in een bioscoopzaal en in audiovisuele producties.

Nu presenteren zij hun afsluitend experiment. Een eigen magazine te maken, geheel zelf gemaakt: van het verzinnen van een overkoepelend thema tot planning, redactie, eindredactie en vormgeving. Alle deelnemers van het Lab schreven een afsluitend essay waarin zij zich bogen over het gezamenlijke thema: ‘Het onbekende’.

Tezamen openen deze essays een deur naar onbekende films, werelden, geluiden en perspectieven. En zijn ze een ode aan originele, avontuurlijke, experimentele, cinematografische en journalistieke zoektochten naar dat wat we nog niet weten. Naar het onbekende.

Lees het magazine hier als PDF. De losse artikelen verschijnen binnenkort online.