Boeken: Are snakes necessary?

Sardonische pulpcocktail

Are Snakes Necessary?

Met Are Snakes Necessary? schrijven Brian De Palma en Susan Lehman een pittige pulproman vol filmverwijzingen.

Brian De Palma kan zich nu scharen onder een illuster rijtje regisseurs met een roman op hun naam: Ethan Coen (Gates of Eden), Sylvester Stallone (Paradise Alley), Ingmar Bergman (The Best Intentions), David Cronenberg (Consumed), Nora Ephon (Heartburn) en Harmony Korine (A Crackup at the Race Riots), om er een paar te noemen. De Palma schreef met Are Snakes Necessary? niet geheel onverwacht een misdaadroman in de beste pulptraditie, samen met Susan Lehman, voormalig redacteur van The New York Times en opgeleid tot advocaat. De titel is afkomstig van de omslag van een boek dat Henry Fonda leest in The Lady Eve (Preston Sturges, 1941).

Hun pittige proza ​​lijkt wel een scenario voor een De Palma-film, vol politieke intriges, losgeslagen types, voyeurs, mannelijke roofdieren en ondeugende vrouwen. Vertigo is nooit ver weg bij De Palma, dus zien we ook hier een blondine in een brunette veranderen en volgen we bovendien de opnames van de remake van Hitchcocks klassieker in Parijs.

Het boek kiest in ultrakorte hoofdstukken telkens een ander perspectief. Zo is daar Barton Brock – de schrijvers zitten niet om klinkende namen verlegen – een manager/fixer voor de Republikeinse senator Lee Rogers. Hij huurt de achttienjarige Fanny Cours in om campagnefilmpjes te maken. Fanny heeft een missie: “Ik wil de onderliggende waarheid zien – écht zien. De naakte waarheid.” Maar een vlieg op de muur is ze nauwelijks te noemen, want ze valt als een blok voor Rogers’ charme. “Je hebt de gulden regel van documentairemaken gebroken. You’ve gone native. Je bent een gevangene. Totaal ingepalmd – belazerd – door je onderwerp”, krijgt ze bestraffend te horen.

De Palma en Lehman roepen met al het machteloze geflirt en treurig verlopende liaisons een beklemmende wereld op, vol archaïsch taalgebruik – over vrouwen lezen we woorden als ‘doll’, ‘voluptuous curves’ en ‘be a good girl’, waarschijnlijk om te provoceren. Tegenwicht biedt Elizabeth Diamond, een trofeevrouw van een rijke kunstverzamelaar, die een dikke vinger opsteekt naar iedereen die haar denkt te kunnen temmen. Ze wil vrouwen op wrede wijze bevrijden van hun vreselijke vriendjes. De sardonische pulpcocktail bevat ook een paar goed gemikte plotwendingen die de slangenkuil compleet maken. De 79-jarige De Palma werkt ondertussen aan zijn volgende film: Catch and Kill, een #MeToo-verhaal dat zich afspeelt in het Hollywood van de jaren zeventig.

Are Snakes Necessary? | Brian De Palma en Susan Lehman | 2020, Hard Case Crime/Titan Books | 240 pagina’s | €22,99