Actie! Op de set van Diep in de nacht

V.l.n.r. DoP Sam du Pon, steadicam Jaron Joosten, acteurs Merel Baldé (Mens) en Isabelle Kafando (Gastvrouw), opnameleider Lea Noordhoek, regisseur Isis Mihrimah Cabolet en camera-assistent Chiel van Dongen. Foto: Bob Bronshoff

Reguliersdwarsstraat 73, 1017 BK Amsterdam, 18 december 2021, 11.53 uur

“Komen jullie voor de opnamen?”, vraagt een jongeman in dokterskleding. “Dan moeten jullie je eerst laten testen.” Een paar tellen later later verdwijnen er watten­staaf­jes diep in onze neuzen en kelen en krijgen we een eierwekkertje mee: over twintig minuten moeten we ons melden voor de uitslag.

Het is zaterdagochtend 18 december 2021; een dag voordat Mark Rutte, Hugo de Jonge en Jaap van Dissel bekendmaken dat Nederland opnieuw in een lockdown gaat, dit keer om besmettingen van de nieuwe omikron-variant tegen te gaan.

De testen zijn negatief, wij mogen Reguliersdwarsstraat 73 binnen, waar we worden opgevangen door Doxy-producent Janneke Doolaard. Zij leidt ons door een enorme ruimte, waar sinds enige tijd Wihhgallery van de broers Job en Joris Jan Reuten is gevestigd (het leukste werkje is een strandje met een zee met golven, gemaakt van een mondkapje), naar de kelder. Diep in de krochten van het voormalige bankgebouw vinden opnamen plaats van Diep in de nacht, een ‘popmusicalfilm’ van Isis Mihrimah Cabolet.

Cabolet is vooral bekend als actrice; ze deed de Toneelacademie Maastricht, richtte in 2011 het ‘performance collective’ Bouillabaisse op, en was te zien in (soap)series als Onderweg naar morgen, Keizersvrouwen en Penoza en films als Lucia de B. en De gelukkige huisvrouw. In 2020 regisseerde ze de korte komische tragikomedie Kutleven, in het kader van talentontwikkelingsprogramma De Ontmoeting. “Al snel bleek dat ik niet het type ben dat zomaar een jurkje aantrekt, tekst uit zijn hoofd leert en de mise-en-scène braaf uitvoert”, vertelde ze daarover eerder in de Filmkrant. “Ik voel altijd weerstand. De drang om mij overal mee te bemoeien. Deze bemoeizucht in combinatie met het gebrek aan vrouwenrollen met diepgang heeft ertoe geleid dat ik zelf een film wilde maken.”

Diep in de nacht, Cabolets tweede korte film, is een ode aan de nacht. Waarin het draait om de aan huis gekluisterde Mens die het leven is verleerd, maar door een wonderlijke en muzikale nacht haar levenslust hervindt. De film is gemaakt in het kader van Music Mayday, een eenmalige covid-steunregeling van het Filmfonds ‘waarbij de muzikaliteit van het leven centraal staat’. De muziek is geschreven door Merel Baldé, beter bekend onder haar artiestennaam Merol, bekend door de singles ‘Lekker met de meiden’ en ‘Hou je bek en bef me’. Ze speelt zelf ook de hoofdrol in Diep in de nacht, die ze omschrijft als “een frisse, moderne musicalfilm met een rauw en goor randje met de popmuziek van nu”.

“Muziek staat voor mij op nummer één, dus ik doe alleen een acteerklus als ik iets heel leuk vind”, aldus Baldé, die in een Barbarella-achtig pakje midden in de witte, kale, helverlichte ruimte staat. Ze moet een paar passen richting de imposante, een tikje intimiderende gastvrouw (Isabelle Kafando) lopen, die de wacht houdt bij twee piepkleine roze deurtjes. “Dat wordt in het script het geboortekanaal genoemd”, legt Doolaard uit. “Via het geboortekanaal komt Mens, à la Alice in Wonderland, in een sprookjesachtige club terecht.”

“Opnamen, stilte overal!”, roept de opnameleider. In een hoek van de kelder doen een stuk of vijftien productieleiders tevergeefs hun best anderhalve meter afstand van elkaar te houden. “Geluid… en camera… en actie!”

De Gastvrouw wenkt dat Mens mee moet komen. Mens gehoorzaamt gedwee. Dan pakt de Gastvrouw Mens bij haar pols en geeft er een zuigzoen op. Mens kijkt verwonderd naar de zwarte afdruk. “Veel plezier”, zegt de Gastvrouw, ze stapt opzij en wijs naar een mysterieus klein deurtje.

“We zijn gestopt”, roept Cabolet vanachter haar monitor als Bandé aanstalten maakt om op haar knieën te gaan zitten. Het haar van Mens wordt bijgewerkt, de rode jurk van de Gastvrouw wordt rechtgetrokken, cameraman Sam du Pon vraagt Cabolet of hij een andere lens zal proberen. “Jongens, telefoons allemaal op vliegtuigstand, níet op trillen”, zegt de opnameleider. “We spelen ’m zo helemaal uit – en dan doen we daarna een plaspauze.”


Diep in de nacht Nederland, 2022 | Scenario en regie Isis Mihrimah Cabolet | Naar een idee van Merel Baldé | Producent Doxy Film | Productieleiding Lonneke Oosterop en Emma Kuijper | Camera Sam du Pon | Montage Tobias Cornelissen | Art direction Daylene Kroon | Kleding Catherine Cuykens | Make-up Emma Blok | Choreograaf Nastaran Razawi Khorasani | Lyrics Merel Baldé en Tim Teunissen | Compositie Merel Baldé en Koen van der Wardt | Met Merel Baldé, Love Massisi, Hoax LeBeau, Sederginne, Vanja Rukavina, Isabelle Kafando, Sophie Hoppener, Sinem Kavus, Cheryl Moenen, Matthijs van de Sande Bakhuyzen | Kleur, 20 minuten | Te zien vanaf najaar 2022