Actie! Op de set van Beti

Geluidsman Koos van der Vaart, regisseur Amira Duyn­houwer, regieassistent Willemien Slot (op de voor­grond), focus puller Paco Bonsang en cameravrouw Dionne Cats (beiden ook in de spiegel) en actrices Shalini Ramgolam (Ijaya, op het bed) en Keara Patti (Stacey, op de grond)

Louisianahoeve 32, 2131 MR Hoofddorp
Woensdag 8 juli 2020,
12.13 uur

Een woensdagochtend tijdens de eerste lock­down in Vrijschot-Noord, de villawijk van Hoofddorp. Het regent pijpenstelen; opnamen die eigenlijk in de tuin zouden plaatsvinden, zijn door regisseur Amira Duynhouwer naar binnen verplaatst.

Duynhouwer is geboren in Kenya en woonde op jonge leeftijd in Texas. Haar versplinterde afkomst vormt een belangrijk onderdeel van haar identiteit als schrijver; klasse, afkomst en (familie)relaties zijn terugkerende elementen in haar verhalen. Dat was zo in Kimya, de film waarmee ze vorig jaar afstudeerde aan de Filmacademie. En dat geldt zeker ook voor Beti, waarvoor ze niet alleen het scenario schreef, maar die ze ook zelf regisseert.

In Beti draait het om Ijaya (56), die geconfronteerd wordt met de ontrouw van haar man Arvind (51) wanneer zijn buitenechtelijke dochter Stacey (12) voor het eerst een week bij hen komt logeren. Het is een persoonlijk verhaal; als negenjarige ontmoette Duynhouwer voor het eerst haar eigen vader én diens vrouw—die zij in eerste instantie niet kon uitstaan. Met Beti verdiept ze zich in het andere perspectief; dat van de bedrogen vrouw.

Beti maakt met negen andere kortfilms deel uit van de twintigste editie van KORT!, het jaarlijkse project voor de korte film van de NTR, het Filmfonds, het NPO-fonds en CoBO. Het was de bedoeling dat de hele reeks eind september in première zou gaan op het Nederlands Film Festival. Omdat het festival door corona enorm was ingekrompen en grotendeels online plaatsvond, kon het traditionele KORT!-feestje echter niet doorgaan. Sterker: tegelijkertijd werd duidelijk dat de twintigste editie van KORT! (en van een aantal andere langlopende projecten voor talentontwikkeling) tevens de laatste was.

Bij de achterdeur van het enorme huis in Hoofddorp staat een tafeltje met mondkapjes en handgel. In de keuken wordt koriander gehakt, op het aanrecht staan schaaltje met masala en kardemom. In de woonkamer—aan de muur hangt een prent van Sarasvati, de Indiase vruchtbaarheidsgodin—staat een groepje jongemannen en -vrouwen met mondkapjes op anderhalve meter van elkaar voor een monitor. Zij volgen geconcentreerd de actie boven, waar het dringen is in de slaapkamer.

Een enorme lamp op het balkon laat prachtig licht door de vitrages voor de slaapkamerramen vallen. Stacey (Keara Patti) zit op de grond, haar stiefmoeder Ijaya (Shalini Ramgolam) zit achter haar op de rand van het bed. Ze borstelt weinig zachtzinnig Stacey’s haar en maakt een stevige vlecht. Ondertussen keuvelen ze wat, eerst over jongens, dan over Stacey’s vader, die haar altijd op de verkeerde dag belt om haar te feliciteren. Zo breekt het ijs tussen het meisje en haar stiefmoeder, die haar opeens ‘beti’ noemt.

“Wat betekent dat, beti?”, wil Stacey weten. Ijaya glimlacht, kijkt in de spiegel naar Stacey en haar gevlochten haar. “Het is iets wat je zegt tegen jonge meisjes in je familie. Een koosnaam”, zegt ze dan. Stacey glimlacht terug. “Oh,” antwoordt ze, “en hoe noem ik u dan?” Waarop Ijaya riposteert: “Zeg maar ‘je’.”

Na de eerste take stroomt de slaapkamer razendsnel vol. “Als het hier naar zweet ruikt, zijn wij het niet”, grapt iemand. De tweede take laat even op zich wachten omdat er nog iemand van het toilet moet komen, maar staat er vervolgens razendsnel op. Duynhouwer is tevreden. “We gaan nog een close-up via de spiegel draaien”, zegt ze. “Iedereen de kamer uit!”


Beti is op 11 december 2020 te zien op NPO3. Er wordt nog geprobeerd om de tien nieuwe KORT!jes ook een bioscooppremière te geven.