Actie! Op de set van Jochem Myjer – Nog eentje dan

V.l.n.r. cabaretier Jochem Myjer, cameraman Victor Horstink, geluidsman Alex Booy en regisseur Suzanne Raes. Foto: Bob Bronshoff

Amstel 115/125, 1018 EM Amsterdam, 29 oktober 2019, 19.50 uur

De klok liegt niet; tien minuten voor aanvang van zijn show Adem in, adem uit laat caba­retier Jochem Myjer zich nog filmen in zijn kleedkamer in Koninklijk Theater Carré. Het is volgens regisseur Suzanne Raes een goed voorbeeld van “de heftigheid en grenzeloosheid waarmee Jochem het leven omarmt en hoe hij daar bijna aan onderdoor gaat”.

Raes (Hou me vast – De Dijk, 2011; Boudewijn de Groot – Kom nader, 2015; Ganz: How I Lost My Beetle, 2019) begon met het filmen voor Nog eentje dan toen Myjer zich vorig jaar na de zomervakantie voorbereidde op de laatste reeks optredens van zijn al drie jaar durende tournee. Hij zat toen in Noordwijk in een hotel en probeerde de timing van zijn grappen weer onder de knie te krijgen, maar Myjer liet hen zonder restricties toe.

“Ik heb nog nooit zo makkelijk iemand in zijn werkzaamheden kunnen filmen. Hij was gul en gastvrij, ook toen de optredens begonnen. Vaak willen ‘hoofdpersonen’ niet dat je op dezelfde locatie verblijft, maar wij mochten in hetzelfde hotel overnachten en zijn kok kookte ook voor ons. Niks lijkt hem te veel, of er na afloop nu tien of honderd fans met hem op de foto willen. Op social media, waar hij honderdduizenden volgers heeft, lijkt hij werkelijk voor iedereen bereikbaar.”

Die oprechte hartelijkheid heeft wel een keerzijde, zag Raes. “Sinds Jochem acht jaar geleden ziek is geweest, heeft hij veel minder energie. Dat betekent ook overdag veel slapen, gezond en op vaste tijden eten, en op de minuut nauwkeurig soundchecken en opwarmen. Tijdens de tournee staat de hele week in het licht van de optredens, al speelt hij maar drie keer per week. Dat trekt ook een zware wissel op zijn gezin.”

De dag dat deze foto werd genomen, was Myjers eerste van zijn laatste reeks Carré-­optredens; het jonge cabaretiertalent Alex Ploeg verzorgde een tien minuten durend voorprogramma. “Jochem was zoals altijd gastvrij en hartelijk, maar ik voelde dat hij deze onderbreking in zijn vaste routine lastig vond. Na de voorstelling was hij écht van slag; hij had last van onze camera, was naar zijn gevoel ongeconcentreerd en baalde daar enorm van – terwijl niemand in de zaal er iets van had gemerkt.”

Het voorval maakte voor Raes vooral duidelijk hoe belangrijk een vaste routine is voor Myjer. “Zonder structuur zijn de enorm intensieve optredens voor hem niet vol te houden. Sinds die draaidag zijn we voorzichtiger met hem geweest; cameraman Victor Horstink was vaak zonder geluidsman Alex Booy en mij in de kleedkamer en probeerde ook het gesprek te vermijden en alleen te observeren. Ik zat in een kleedkamer ernaast en zag op een monitor wat er werd gefilmd. Afstand houden om beter te kunnen filmen.”


Jochem Myjer – Nog eentje dan | Nederland 2020 | regie en scenario Suzanne Raes | Producent Ilja Roomans (Docmakers) | Productieleiding Marlieke Hoepman In coproductie met NTR | Camera Victor Horstink | Montage Moek de Groot | Geluid Alex Booy | Met Jochem Myjer | Kleur, 55 minuten | Omroep NTR | Te zien op 28 september, 20.25 uur op NPO2 (in het kader van het 25-jarig bestaan van Het Uur van de Wolf) | De documentaire gaat 16 september in première in Carré en zal ook te zien zijn op het Nederlands Film Festival