Actie! Op de set van Oude liefde

Regisseur Nicole van Kilsdonk overlegt met cameraman Gregg Telussa. Naast haar Beppie Melissen (met suède jasje), rechts Gene Bervoets. Foto: Bob Bronshoff

Slingerduinlaan 2, 1971 JT IJmuiden, 26 oktober 2016, 14.42 uur

“Hier? En hier? Hier ook?” Terwijl hij op het lommerrijke laantje op begraafplaats Duinhof richting de camera wandelt, vraagt acteur Gene Bervoets waar de zon op zijn gezicht valt. Er staan enorme lampen en dito witte schermen rond de graven, maar de echte zon komt zo af en toe óók door de wolken en werpt een hemels licht op Bervoets’ gezicht.

Terwijl Bervoets een ideale route probeert uit te stippelen wordt de mascara van zijn tegenspeelster Beppie Melissen bijgewerkt. In de hele verre verte is een productieassistent met een enorme blower bezig de laatste herfstbladeren van het laantje weg te blazen. In de Oude liefde-scène die regisseur Nicole van Kilsdonk cum suis vandaag opneemt in IJmuiden is het namelijk voorjaar.

De voormalige echtelieden Fer (Bervoets) en Fransje (Melissen) komen elkaar weer tegen bij het graf van hun onverwachts overleden zoon (Leo Alkemade). Tijdens het rouwproces zijn ze ondanks zichzelf weer verliefd op elkaar worden – tot leedwezen van hun huidige partners (Carly Wijs en Aus Greidanus), hun beide dochters (Eva van der Gucht en Halina Reijn) en hun schoondochter (Hadewych Minis).

Als alles en iedereen eindelijk in gereedheid is voor de opname, klinkt in de verte nog altijd het geloei van de blower. En door dat geloei hoort de productiemedewerker niet dat Jan en alleman zijn naam roept en hem maant te stoppen. Iemand trekt een sprintje, het geloei houdt op.

“Aandacht voor opnamen… stilte, en…”, begint de opnameleider. Dan klinkt het gebrom van een brommertje; iets dichterbij passeert een vrouw op een rammelende fiets. Het is nog niet alles. “Dat vreemde hoge geluid, hoort iemand dat?”, wil de opnameleider weten. “Weet iemand waar dat vandaan komt? Hebben we dat onder controle?”

Even later lijkt de rust op de set wedergekeerd. “Oké, aandacht, stilte voor opnamen. En…” Op dat moment komt Van Kilsdonk – vooral bekend van Ochtendzwemmers (2001), Patatje oorlog (2011) en Ventoux (2015) — met Onder het hart (2014) verfilmde ze al eerder een origineel scenario van Peer Wittenbols — achter haar monitor vandaan. “Nog een klein moment graag”, zegt ze terwijl ze omhoog wijst. “Een vliegtuig.”

“Geluid…”, zegt de opnameleider een paar tellen later. “Loopt”, vult de geluidsman aan. “En actie!” Melissen staat in gedachten verzonken voor het graf van haar zoon; vanuit de verte komt Bervoets aanlopen, handen in de zakken. Boven hun hoofden hangen enorme geluidshengels. Onder de voet van de geluidsassistent die met Bervoets meebeweegt, kraakt een eikel. Er vliegt nog een vliegtuig over.

“En stop”, zegt Van Kilsdonk. “Nog eentje?”, wil cameraman Gregg Telussa weten. “Yes”, antwoordt Van Kilsdonk. Melissen kijkt vragend in haar richting: “Hoe zat het ook alweer?”, vraagt ze. “Gene komt aanlopen, ik zie hem en ik lach hem toe, toch?” Van Kilsdonk struikelt bijna over een grafsteen als ze naar haar toeloopt om uit te leggen wat ze voor ogen heeft.

“Nog een keer, maar zonder kus”, zegt ze. Iedereen neemt zijn positie weer in, maar als de opnameleider zijn riedel heeft laten klinken, steekt er vanuit het niets een wind op en komen er honderden herfstbladeren naar beneden dwarrelen. “Wacht maar even, Gene”, gebaart Van Kilsdonk.

De zon verdwijnt achter de wolken, er komt nog een brommertje voorbij, maar even later draait de camera en staan Melissen en Bervoets samen in verstild verdriet voor het graf. Ze wisselen intieme blikken, hun handen zoeken en vinden elkaar. “En stop!”, roept Van Kilsdonk. “Heel goed. We gaan door met close-ups.”


Oude liefde Nederland, 2016 | Regie Nicole van Kilsdonk | Producent The Film Kitchen (Ineke Kanters, Jan van der Zanden) | In coproductie met A Private View (Dries Phlypo) | Uitvoerend producent Maudy van Bree | | Scenario Peer Wittenbols | Camera Gregg Telussa | Montage Wouter Jansen | Art direction Max van Essche | Kleding Valerie Le Roy | Make-up Marjon Hoogendoorn | Met Beppie Melissen, Gene Bervoets, Hadewych Minis, Eva van der Gucht, Halina Reijn, Claudia Kanne, Aus Greidanus sr., Carly Wijs | Kleur, ±90 minuten | Omroep Max | Distributie September Film | Te zien najaar 2017