Actie! Op de set van De Heineken ontvoering

Regisseur Maarten Treurniet vertelt Rutger Hauers stand-in Peter op den Kelder dat hij in de kofferbak moet kruipen. Foto: Bob Bronshoff

Prof Tulpplein 1, 1018 GX Amsterdam, 4 april 2011, 21.51 uur

Op een bankje bij de fietstunnel naast het Amsterdamse Amstel Hotel zitten vier mannen met bomberjacks en bivakmutsen een sigaretje te roken. Het is geen gezicht – ze weten het als geen ander.

Achter de maskers gaan Reinout Scholten van Aschat, Gijs Naber, Teun Kuilboer en Korneel Evers schuil. Zij spelen de ontvoerders van biermagnaat Alfred Heineken in De Heineken ontvoering van Maarten Treurniet, regisseur van De passievrucht (2003) en televisieseries als Pleidooi (1993-95), Zwarte sneeuw (1996) en Lijn 32 (2012).

In werkelijkheid waren er vijf ontvoerders, het personage van Scholten van Aschat is een samenvoeging van Willem Holleeder en Martin Erkamps. “Een dichterlijke vrijheid”, aldus Treurniet. “Zo’n negentig procent van de film is waargebeurd. Maar het is geen documentaire. De vader van Holleeder is wegens drankproblemen ontslagen als vertegenwoordiger van Heineken. Holleeder jr. bracht Heineken vervolgens aan als kandidaat, in het groepje misdadigers dat zon op een ontvoering en losgeld. In werkelijkheid was Holleeder toen al een zware jongen, maar het is dramatisch interessanter om hem te zien groeien. Om die reden hebben we zijn persoon versmolten met de jongste ontvoerder.”

Verder blijft Treurniet dicht bij de feiten; De Heineken ontvoering is een ‘misdaadperiodefilm’. Dat betekent dat het ook in het fietstunneltje weer 1983 is. Door graffiti van punkkunstenaar Dr. Rat, protestteksten (‘leegstand = oorlog’) en affiches die een optreden van Herman Brood & His Wild Romance aankondigen. Terwijl de ontvoerders wat zitten te dollen, heeft Heineken het moeilijk. Hij ligt in de krappe kofferbak van een oude Citroën. Zijn handen zijn aan elkaar gebonden met plastic tie-wraps; op zijn hoofd heeft hij een zwarte integraalhelm met afgeplakt vizier. De historisch correcte motorhelm is een enorm voordeel voor hoofdrolspeler Rutger Hauer; hij kan dit soort ellendige scènes aan een stand-in overlaten.

Peter op den Kelder, zoals Hauers plaatsvervanger heet, beleeft nog wél plezier aan het gesjor en getrek. “Ik ben ook al met die helm op mijn hoofd geslagen. Gisteravond heb ik ook behoorlijk op mijn sodemieter gehad.” In het dagelijks leven is Op den Kelder verantwoordelijk voor de ICT op de Filmacademie. Daar heeft hij ook wel eens meegedaan aan een filmpje en hij is ook eventjes te zien in Deuce Bigalow: European Gigolo (2005), maar Rutger Hauer spelen is toch weer wat anders. “Het is fantastisch om hem van zo dichtbij aan het werk te zien. Je ziet direct waarom hij zo groot is geworden. Ik bewonder hem enorm.”

Terwijl Auke Kok, auteur van de misdaadbestseller Holleeder, de jonge jaren, poolshoogte komt nemen op de met lange rood-witte linten afgezette set, gevolgd door een crew van KRO’s Brandpunt, zijn twee mannen bezig een ijzeren constructie aan een as van een wit, roestig Renault-busje te lassen. Daarmee moeten ’s nachts nog opnamen worden gemaakt in de Sarphatistraat.

Als Op den Kelder zijn handen weer vrij heeft, slaat hij het stof van zijn kleding. “Voor zo’n jas moet ik een maand werken.” Hij kijkt nog eens goed naar de peperdure jas. “Dat is overigens het enige probleem: ik zit vijf of zes kledingmaten onder Rutger.”


De Heineken ontvoering Nederland, 2011 | Productie Piek Seebregts | Regie Maarten Treurniet | Scenario Kees van Beijnum, Maarten Treurniet | Camera Giulio Biccari | Montage JP Luijsterburg | Art direction Wilbert van Dorp | Muziek Tom Holkenborg | Met Rutger Hauer, Reinout Scholten van Aschat, Gijs Naber, Teun Kuilboer, Korneel Evers, Sallie Harmsen, Ton Kas, Beppie Melissen, Marcel Hensema, Porgy Franssen | Kleur, 100 minuten | Distributie A-Film | Te zien vanaf 27 oktober 2011