You Hurt My Feelings

Lieg jezelf gelukkig

You Hurt My Feelings

In deze fijne tragikomedie komt een huwelijk in gevaar als een schrijver ontdekt dat haar man niet kapot is van haar werk.

Het is weer eens een andere manier van bedrogen worden. Want nee, die sympathieke therapeut Don (Tobias Menzies) lijkt er helemaal niet het type naar om zijn vrouw Beth (Julia Louis-Dreyfus) te bedriegen met een ander. Maar overspel kan zich uiten op vele manieren en dus voelt Beth zich minstens zo bedrogen als ze toevallig een gesprek afluistert van haar man in een schoenenwinkel.

Jarenlang is Beth al bezig met het voltooien van haar nieuwe boek en Don heeft haar daarin al die jaren gesteund. Dat boek wordt geweldig, lieverd. En dan hoort Beth, in die verdomde schoenenwinkel, ineens dat Don haar nieuwe boek helemaal niet zo geweldig vindt. Maar eerlijk zijn, dat durft hij niet, bang om het broze zelfvertrouwen van zijn vrouw te schaden.

Het lijkt een nogal kleinburgerlijk probleem, maar in het universum van You Hurt My Feelings blaast regisseur Nicole Holof­cener (die met Louis-Dreyfus in 2013 het voortreffelijke Enough Said maakte) die kleine problemen met genoegen op tot immense proporties. Want het boekendrama legt al snel een stille bom onder het voorheen toch vrij zorgeloze, gelukkige huwelijk van Beth en Don. Radicale eerlijkheid – waar Don bij zijn patiënten juist altijd voor pleit – kan nog zo mooi en wenselijk klinken, maar soms is het misschien beter om niet alles te weten, juist in een langlopend huwelijk.

Holofcener speelt die borrelende relationele onvrede vervolgens aangenaam kalm en kabbelend uit, met dank aan haar voortreffelijke hoofdrolspelers. In iets meer dan anderhalf uur schetst de regisseur een herkenbare wereld, waarin eerlijkheid eerder frustreert dan oplucht. Dat zien we bijvoorbeeld in de moeizame relatie tussen Beth en haar moeder (Jeannie Berlin), maar ook in de hilarische therapiesessies van Don met zijn (afschuwelijke) cliënten.

Maar de onbewuste openhartigheid van Don legt ook iets anders bloot: de diepgewortelde angst bij creatieve mensen om niet enorm getalenteerd te zijn, maar simpelweg oké. Beth ís misschien ook niet de beste schrijver, en weet dat diep van binnen zelf waarschijnlijk ook wel, maar het is niet aan haar man om de illusie van grootsheid weg te nemen. In een huwelijk moet je elkaar vooral stimuleren en steunen, toch?

Zo speelt Holofcener in haar achtste speelfilm op wrang-komische, maar ook empathische wijze met typische midlife-problemen die misschien klein ogen, maar in You Hurt My Feelings aangenaam groot worden gemaakt. Een verrukkelijke film.


You Hurt My Feelings is sinds 29 januari 2024 te zien op onder meer Pathé Thuis, Prime Video en Apple TV+.