Wolf

De grote boze wolf uit het verdomhoekje

Wolf

De wolf kampt met een slecht imago. In sprookjes is hij immers hét symbool voor het grote gevaar. In deze oerdegelijke natuurfilm staat de wilde viervoeter er wel goed op – ook letterlijk.

In Sergej Prokofjevs wereldberoemde muzieksprookje Peter en de wolf is die laatste een roofdier waar je ver vandaan moet blijven. Ook anno nu belandt de wolf regelmatig als gevaar in de nieuwskolommen zodra hij ergens wordt gesignaleerd. Ja, de wolf kampt met een slechte reputatie. Nergens voor nodig, zo betoogt deze educatieve, knap gefilmde natuurdocumentaire, die tot stand gekomen is met de hulp van natuurorganisaties.

Er zijn weinig ervaren Nederlandse natuurfilmers: ons land is beperkt qua oppervlakte en wilde dieren filmen vergt specialisatie en engelengeduld. Zeg maar gerust jarenlang filmde Cees van Kempen (regisseur van onder andere natuurserie De terugkeer van…, 2015, en producent van Nederland onder water, 2022) met een kernteam in de bossen en velden. Honderden uren brachten zij door met, of in de buurt van, wildcamera’s en cameravallen in Duitsland en Nederland. Zelfs met veel ervaring is het vinden, volgen en filmen van schuwe wolven met hun enorme actieradius geen sinecure. Toch is het Van Kempen gelukt roedels te vinden en wolven te filmen in alle levensstadia en in alle vormen van actie.

Sinds enkele jaren is de wolf weer in Nederland. Dat is, zo betoogt deze wolvenpromofilm, zeer goed nieuws. Voor de wolf zelf, voor de wildstand én voor biodiversiteit. Scout, zoals de protagonist in dit verhaal genoemd wordt, wordt vanuit zijn eerste nest in Duitsland gefilmd, tot aan zijn volwassenwording, z’n trek naar de Veluwe en tot het moment dat hij, als eerste wolf in zeker honderdvijftig jaar, een partner vindt die in Nederland een eigen nest werpt.

Matthijs van Nieuwkerk vertelt in de voice-­over Scouts levensverhaal en alle wetenschappelijke aspecten die bij het zoogdier horen. Daar past ook leerzame informatie bij over de prooidieren van de wolf, zijn natuurlijke vijanden en zijn leefomgevingen. Waar Van Nieuwkerk als presentator ratelend rap is, kiest hij hier gelukkig voor een lagere versnelling. Hij blijkt een fijne verteller. Naast bijzondere, ingezoomde beelden van wolven op verre afstand, worden dronebeelden toegevoegd van Scouts verschillende leefomgevingen. Time-lapse luchtopnames bieden sfeer en tijdsaanduiding en de speciaal gecomponeerde filmmuziek geeft deze alom degelijke natuurfilm een eigen karakter.