Waves of Burlesque

Sexy glunderen voor alle lichaamstypen

Waves of Burlesque

Burlesque: eerst op het scherm, dan in het echt! In de korte Nederlandse documentaire Waves of Burlesque zie je hoe drie enthousiaste performers maatschappelijke tegenwind trotseren. Voor het echte burlesquegevoel zijn er na afloop live optredens in de bioscoop.

Er zijn weinig dingen zo opbeurend als een live burlesque show. En dan heb ik het niet over de megashows van Dita Von Teese, maar over kleinschaliger producties, waarbij het publiek en de performers gevoelsmatig een eenheid worden en jouw aanmoedigingen, aangevuurd door de MC die alles aan elkaar praat, een onmisbaar onderdeel vormen van de show.

Daardoor heb je na afloop het gevoel dat je het trotse glunderen van de burlesqueperformer zelf ook een beetje verdiend hebt. En voel je je hopelijk geïnspireerd door de bravoure waarmee zij zichzelf durven presenteren als sexy en speciaal. Vooral omdat in het moderne burlesque (of neo-burlesque) ruimte is voor alle lichaamstypen.

Drie van zulke performers zijn te zien in Colina van Bemmels korte documentaire Waves of Burlesque. Die breekt een lans voor de maatschappelijke acceptatie van burlesqueperformers. Want hoewel burlesque als fenomeen in Nederland geen issue lijkt te zijn, ervaren performers in hun privé- en zakelijk leven nog altijd tegenwind. Zo verloor Mechteld Geesing haar baan na een lingeriefoto in het blad Panorama. Ook Sofia La Notte en Bustie La Tish maken zich in Waves of Burlesque zorgen over de reacties van hun werkgevers. Vinden die het wel passen bij hun “corporate values”, vraagt Bustie zich af. Ondertussen doen sociale media moeilijk over advertenties voor de show GOSH (een ‘Good Old Sexy Happening’), zelfs als er geen tepel of bil te zien is.

Het kost me moeite zulke bezwaren serieus te nemen. Want natuurlijk doet het opvrolijken van een publiek met een sexy optreden niets af aan hun kwaliteiten als werknemer op heel ander gebied. Maar helaas flipt een deel van de wereld nog altijd als iets maar in de buurt komt van seksualiteit. Zelfs bij zoiets vriendelijks als burlesque, waarbij zelden alles uitgaat en humor, zelfgemaakte kostuums en lichtvoetige maatschappijkritiek een even grote rol spelen.

In het half uurtje dat de documentaire duurt, komen van burlesque zelf alleen impressies voorbij. Al riep het moment dat Bustie in kostuum door een verlaten kantoor paradeert, de angst voor afkeuring op het werk bezwerend, wel zo’n typische burlesquegrijns van plaatsvervangende trots bij me op. Net als de gouden reactie van Sofia’s oma, als Sofia aan de telefoon voor het eerst vertelt dat zij ook zulke optredens doet.

Maar voor het echte burlesquegevoel zullen bij de avondvullende presentaties van Waves of Burlesque, naast een panelgesprek met de regisseur en performers, ook korte burlesqueoptredens worden gegeven. Live – wat de enige echte manier is. En bovendien lekker laagdrempelig voor wie het nog niet kent.


Waves of Burlesque is vanaf 26 april 2023 te zien in een reeks eenmalige events en vanaf 8 juni op Picl.nl.