La virgen de agosto

Een metropool in zijn eigen schaduw

Met wijsheid in terloopse gesprekken en een net iets te lange speelduur, vangt deze film Madrid in zijn stilste maand. La virgen de agosto straalt de fijne rust uit van een AirBnB huren en loom de omgeving van je vakantieadres verkennen.

Het is een verschijnsel dat je met name in landen aan de Middellandse Zee ziet. In augustus, meestal ook de heetste maand van het jaar, lopen de grote steden leeg. In Spanje is dat niet anders. Een metropool die ondanks de hitte in zijn eigen schaduw leeft, is de blikvanger in de nieuwe film van Madrileen Jonás Trueba. In zijn La virgen de agosto (2019) speelt zíjn stad de hoofdrol naast Eva.

Terwijl de meeste locals naar hun plaats van herkomst trekken, kiest zij ervoor de hele zomer in Madrid te blijven. In het huis van een bekende die tijdelijk, net als al die anderen, naar zijn geboortegrond trekt. Eva viert vakantie in eigen stad en wij wandelen met haar mee door de dagen zonder plannen maar vol ontmoetingen, van 1 tot en met 15 augustus.

Met zijn 130 minuten neemt La virgen de agosto je mee in de net iets te lange, net iets te stille zomer en alle verwachtingen die het met zich meebrengt als je door de straten van een normaal zo drukke stad zwerft, met het simpele doel te zwerven. Er gebeurt hier niets bijzonders en tegelijkertijd gebeurt er van alles.

Met een Spaanse knipoog naar Eric Rohmer struint, filosofeert, praat en tast Eva zich door de dagen. Met oude bekenden, vrienden, mogelijk nieuwe liefdes en wijsheid in terloopse gesprekken. Zo wordt deze film een ode aan de tussenfase, de vluchtige, instabiele momenten, voordat de vaste vormen zoals de afspraken, de verplichtingen en de drukte van de stad daar een eind aan maken.

De alledaagsheid waarmee de poëzie van een stad in zijn meest ongedwongen maand hier gebracht wordt, op het moment dat nog even niks hoeft, maakt La virgen de agosto tot de ultieme zomerfilm, die uitkomt op het ultieme zomermoment, begin augustus. Het straalt de fijne rust uit van een AirBnB huren en jezelf de omgeving eigen maken. Een film om te gaan kijken en om na afloop met een grote omzwervende omweg door eigen stad naar huis te wandelen.