Tin & Tina

Gruwelen onder de Spaanse zon

Tin & Tina

In Tin & Tina adopteert een jong stel een eigenaardige tweeling uit een klooster om hun doodgeboren kind te vergeten. Op het eerste gezicht lijkt het om een conventionele horror te gaan maar gaandeweg ontpopt de film zich als drama over moederschap en religie.

Al snel nadat Adolfo en Lola twee streng gelovige kinderen adopteren, gebeuren er onheilspellende dingen. De Spaanse Netflix-productie Tin & Tina tikt veel horrorclichés aan: er is een hond die naar de kinderen blaft, een griezelige tekening en een mysterieus ongeval.

Toch heeft de film iets eigens. Waar de meeste landhuizen in horrorfilms stoffig en duister zijn, daar ontvouwen de gruwelen zich hier in een vrolijk gekleurde villa. Dat de film zich op het Spaanse platteland van 1981 afspeelt is geen toeval. De traditionele moederfiguur Lola staat centraal in een religieus land dat snel moderniseert.

Regisseur Rubin Stein vindt ambiguïteit en psychologisch griezelen interessanter dan bloed en ingewanden. Hoewel de film door Netflix op de markt gezet is als bovennatuurlijke horror, valt Tin & Tina beter te omschrijven als beklemmende karakterstudie van een getraumatiseerde vrouw. De invloed van Roman Polanski’s klassieker Rosemary’s Baby is overal voelbaar. Net als in die film zit de horror hem niet in schrikeffecten of gore maar in het mentale verval van een progressieve vrouw.

Hoewel de duistere kant van moederschap op gelaagde wijze wordt verkend, kan Tin & Tina haar lengte van twee uur niet rechtvaardigen. Een paar scènes zijn zo lang uitgesponnen dat je zin krijgt om door te spoelen. Aan het acteerwerk van Milena Smit en Jaime Lorente (Casa de papel) ligt het niet. Vooral Smit is fascinerend om naar te kijken: in haar reusachtige ogen tekent zich op overtuigende wijze een getormenteerd moederfiguur af.

Wie jump scares verwacht, komt bedrogen uit. In plaats daarvan werkt Tin & Tina als onvolmaakte maar spannende karakterstudie. Treffend portretteert de film een getraumatiseerde moeder die door traditie en moderniteit wordt verscheurd.


Tin & Tina is vanaf 27 mei 2023 te zien op Netflix.