The Salvation

The good, the bad and the Mads

 • Datum 18-12-2014
 • Auteur
 • Gerelateerde Films The Salvation
 • Regie
  Kristian Levring
  Te zien vanaf
  01-01-2014
  Land
  Denemarken/Groot-Brittannië/Zuid-Afrika
 • Deel dit artikel

Na jaren van stilte duikt de naam Anders Thomas Jensen weer overal op. Hij schreef de nieuwe Susanne Bier en als regisseur heeft hij de opvolger van Adam’s Apples bijna klaar. Maar eerst gaat zijn western voor regisseur Kristian Levring in roulatie.

The Salvation voert een Deense scherpschutter naar het Wilde Westen. Jon (Mads Mikkelsen) is een Europese oorlogsveteraan die in de Verenigde Staten met veel moeite een bestaan als boer heeft opgebouwd. Als hij besluit zijn vrouw en zoontje over te laten komen, slaat zijn droom om in een nachtmerrie. Zijn echtgenote wordt verkracht en vermoord, ook het kind sterft en Jon zelf is niet bij machte iets uit te richten.
Wel kan hij natuurlijk gepast wraak nemen op de daders, en hier begint de stront pas echt richting ventilator te vliegen. Want één van de gedode verkrachters is de broer van de landeigenaar die het stadje nabij Jons boerderij als een soort privédomein runt. Deze Delerue (een zalig vileine Jeffrey Dean Morgan) maakt het zichzelf gemakkelijk: als zijn stadgenoten niet snel de moordenaar aanbrengen, vallen er onschuldige slachtoffers.
Tot zover niets nieuws onder de Zuid-Afrikaanse zon, waar Levring zijn hommage aan de western opnam. Echo’s uit High Noon en Unforgiven vermengen zich met het pikzwarte mensbeeld dat we kennen uit een eerdere Jensen/Levring-film als The King Is Alive. Mikkelsen houdt een wedstrijd stoer kijken met filmbroer Mikael Persbrandt (Mads wint, maar nipt), de boeven zijn uitermate boevig en het stof dwarrelt prachtig over de kale vlakten.
Gelukkig speelt Jensen nog een troefkaart uit in de vorm van Eva Green. Ze speelt een vrouw die getatoeëerd en zonder tong bij een Indianenstam gevonden is, en wier drijf­veren de film het nodige beetje mysterie verschaffen. In Cannes was The Salvation duidelijk de mindere van de superieure karakterstudie The Homesman, ook al een revisionistische western. Dat gezegd, als stijloefening van een verdomd behendig stilist is ook The Salvation niet te versmaden. En we blijven uitermate benieuwd naar de langverwachte opvolger van Adam’s Apples: Men & Chicken.

Mark van den Tempel