The Righteous Gemstones

Vloeken in de kerk

In The Righteous Gemstones dreigt een puissant rijke familie van televisiepredikers uiteen te vallen. Komiek Danny McBride toont in deze hilarische komedieserie dat opruiende onderbroekenlol en doordachte maatschappijkritiek prima hand in hand gaan.

De opzwepende kerkdiensten van de familie Gemstone zijn al sinds jaar en dag een vaste waarde op televisie. De plechtstatige, bombastische oraties van patriarch Eli Gemstone (John Goodman) trekken in de megakerk van de familie een colonne aan devote volgers. Maar na het overlijden van echtgenoot Aimee-Leigh (Jennifer Nettles) lijkt de kerkleider zijn passie voor het verkondigen van het woord van God te zijn verloren. Oudste zoon Jesse (Danny McBride), dochter Judy (Edi Patterson) en benjamin Kelvin (Adam Devine) staan te popelen om het stokje over te nemen en de regie in handen te krijgen over het familiefortuin dat is vergaard met religieuze prietpraat en kwakzalverij, zoals dat vaker het geval is bij gewiekste evangelisten.

Jarenlang deinsden de Gemstones er niet voor terug hun concurrenten te vertrappen. Het uitgestrekte landgoed van de familie – denk aan Elvis Presley’s Graceland, maar dan tien keer zo groot – is hiervan het bewijs. De Gemstones hebben dé fastfoodketen gesticht van de kerkelijke gemeenschap: met een boodschap die makkelijk te behappen is, maar waar je als gelovige niet gezonder van wordt. Later in de serie mag oom Billy, een geestige rol van Walton Goggins uit Justified, een nieuwe Gemstone-franchise openen in een leegstaand warenhuis in een winkelcentrum.

Maar hoge bomen vangen veel wind. In de openingsaflevering duikt een compromitterend filmpje op waarin te zien is hoe Jesse en zijn vrienden tijdens een conferentie in Atlanta op een hotelkamer met sekswerkers feesten en vrijen, terwijl er heftig cocaïne wordt gesnoven. De maker van de video dreigt deze online te zetten als Jesse niet met een zak geld over de brug komt.

Vanaf dit punt laat bedenker Danny McBride het verhaal heerlijk imploderen, op de voor hem zo kenmerkende wijze – zie zijn eerdere series Eastbound & Down (2009-2013) en Vice Principals (2016-2018). De kwaadwillende chanteurs worden op een plein omvergereden door Jesse in zijn hufterbak. Want moord is voor de familie Gemstone niet iets onoverkomelijks, zoveel is duidelijk. De resterende acht afleveringen laten zich omschrijven als een kolderiek circus: een reeks piemels passeren de revue, evenals grappen over incest en personages die (ook dat is een van McBride’s handelsmerken) weigeren aan zelfreflectie te doen. McBride vindt voor deze eigenzinnige komedie opnieuw de juiste toon.