The Old Man

Aangenaam authentiek

The Old Man

In The Old Man speelt Jeff Bridges zijn eerste grote televisierol als oude CIA-agent die op de vlucht slaat voor de FBI.

Ook voor grote acteurs is het de laatste jaren doodgewoon geworden om de overstap te maken van het bioscoopdoek naar het televisiescherm. Gek is dat niet, want voor topacteurs valt er in een serie vaak meer te halen. Zeker in vergelijking met het huidige filmaanbod, dat in toenemende mate wordt gedomineerd door superhelden en computereffecten.

Gelukkig vond Jeff Bridges dat ook. In The Old Man speelt Bridges, tja, een oude man, die niet bepaald is wie hij lijkt te zijn. ‘The Old Spy’ had de lading wellicht beter gedekt, want Bridges blijkt als voormalig CIA-agent ‘Dan Chase’ allesbehalve een krakkemikkige grijsaard. In de eerste aflevering van deze zevendelige serie kampt hij weliswaar met de nodige ouderdomskwaaltjes, maar elimineert hij óók moeiteloos een gevaarlijke indringer.

Chase blijkt te worden opgejaagd door de FBI, dat een nieuw onderzoek heeft ingesteld naar een schimmige politieke deal met een Afghaanse krijgsheer tijdens de Koude Oorlog. Chase speelde daarin een dubieuze rol en verdween daarna spoorloos. FBI-directeur Harold Harper (John Lithgow) moet Chase opsporen, maar blijkt óók een verleden te hebben met deze oude spion. Een kat-en-muisspel tussen de twee oud-collega’s is het gevolg.

Het klinkt allemaal aangenaam klassiek, maar gelukkig weet The Old Man meermaals te verrassen. Neem bijvoorbeeld een scène in de eerste aflevering, waarin Bridges het gevecht aangaat met twee FBI-agenten die hem onderschept hebben. We zien een gevechtsscène zoals we die – door alle computereffecten – nog maar zelden zien: hard, grimmig en vooral authentiek. En dan te bedenken dat Bridges de stunts in de serie allemaal zélf deed, terwijl hij rondliep met een tumor in zijn lijf (Bridges is inmiddels gelukkig hersteld).

Verder kiezen de makers van The Old Man juist verrassend vaak voor een kalm verteltempo, met lange dialogen en weinig spektakel. Waarom ook niet met zo’n sublieme cast – naast Bridges en Lithgow zien we onder meer Amy Brenneman (Heat, 1995) en Alia Shawkat (Arrested Development, 2003-2019). De cast, het tempo en de sterke actiescènes maken The Old Man tot een aangename toevoeging aan het spionagegenre. Hoewel de serie in het middenstuk inkakt, herstelt het zich voortreffelijk in de laatste twee afleveringen. Een tweede seizoen is gelukkig al in de maak, want hoe meer Bridges, hoe beter. Zelfs als dat op het kleine scherm is.


The Old Man is te zien op Disney+ (VoD).