THE CHRONICLES OF NARNIA — THE LION, THE WITCH AND THE WARDROBE

Magie in de kledingkast

Films over magische werelden zijn ‘in’. Aangezien Disney praktisch patent heeft op magische filmmomenten, konden ze het natuurlijk niet laten om een graantje mee te pikken. Ze hebben een goede keuze gemaakt: The chronicles of Narnia, de boekenserie van C.S. Lewis.

In het eerste deel van The chronicles of NarniaThe lion, the witch and the wardrobe — komen vier kinderen via een magische kledingkast terecht in de wondere wereld van Narnia. Daar lopen ze diverse creaturen tegen het lijf, waaronder paardmensen, dwergen en pratende dieren. De kinderen moeten het opnemen tegen de grote boze Witte Heks (Tilda Swinton) die het gehele land in haar ijzige greep houdt. Volgens de legende van Narnia zullen vier mensenkinderen de (leeuwen)koning Aslan helpen het land te bevrijden om uiteindelijk zelf de troon te bestijgen. Het is niet moeilijk te raden wie deze vier kinderen zullen zijn.
Narnia past perfect in de Disney-formule en is daarom behoorlijk clichématig. In de wereld van Disney ligt de magie voor het oprapen, kunnen dieren een aardig woordje roeren en zijn kinderen altijd koning. Het zijn immers altijd de kinderen die de wereld van de ondergang redden, al dan niet geholpen door een wijze oudere. In dit geval is dat de leeuw Aslan (met de stem van Liam Neeson). Zelfs de Kerstman helpt een handje mee. Ook is de Boze Heks als tegenstander geen onbekende in dergelijke sprookjes.

Valkuil
Zoals het een Disney-film betaamt worden de gebruikelijke familiewaarden geëtaleerd: in eerste instantie is het gezin Pevensie verscheurd doordat vader gesneuveld is aan het front. Ook liggen de kinderen behoorlijk met elkaar overhoop. Uiteindelijk vormt het viertal door het beleven van enkele avonturen een hechte band. Na hun omzwervingen komen ze weer thuis. Ondanks de clichés is het geheel toch goed uitgevoerd. Vooral de jonge kijkers zullen zich prima vermaken. De vier jeugdige acteurs spelen fatsoenlijk — al is het vooral de jonge Georgie Henley die opvalt.
Verder zorgen de pratende bevers voor de juiste komische toon en hebben de makers alles uit de digitale kast gehaald om de magie geloofwaardig te maken. Dat de dieren duidelijk animaties zijn doet niets af aan het geheel. De goede stemmencast draagt hier een belangrijk steentje aan bij. Alleen moet Liam Neeson na zijn rollen in Star Wars en Batman begins oppassen niet getypecast te worden als ‘de wijze oude leraar’. Gelukkig vallen de makers niet in de valkuil van een ellenlange slachtpartij aan het einde van de film; dat hebben we de laatste tijd genoeg gezien. Omdat de film toch veel geweld bevat worden er twee versies uitgebracht: de oorspronkelijke Engelse versie voor kijkers vanaf 12 jaar en de aangepaste Nederlandse versie vanaf 6 jaar. Hoewel de boekenserie Chronicles of Narnia nog eens zes delen beslaat, zou het prima zijn als Disney het bij deze ene film houdt en niet de formule zou uitmelken. Maar dat zou natuurlijk tegen de Disney-strategie ingaan.

Michael Minneboo