The Burial

Rechtbankdrama met een warm hart

The Burial

In The Burial nemen een begrafenisondernemer en een flamboyante advocaat het op een tegen een kwaadaardig bedrijf. Voor de verandering staat er in dit op waarheid gebaseerde rechtbankdrama geen witte redder maar een zwarte held centraal.

The Burial baseert zich losjes op het verhaal van ondernemer Jeremiah Joseph O’Keefe, die in de jaren negentig moloch Loewen Funeral Group voor de rechter sleepte. Nadat de sobere, bejaarde begrafenisondernemer (Tommy Lee Jones) er wordt ingeluisd en zijn bedrijf dreigt te verliezen, roept hij de hulp in van de excentrieke maar succesvolle advocaat Willie J. Gary (Jamie Foxx). Hoewel die David versus Goliath-opzet verre van origineel is, onderscheidt The Burial zich door een zwarte advocaat in de hoofdrol. Het uitgekauwde aspect van de witte redder, onmiskenbaar aanwezig in vergelijkbare films als A Time to Kill en To Kill a Mockingbird, wordt hier op z’n kop gezet.

Hoewel de gehele cast van The Burial sterk werk aflevert, is het vooral een vehikel voor Jamie Foxx. Het plezier spat van zijn uitgesproken spel, maar ook in momenten van nuance en tederheid laat de acteur zich gelden. Wanneer de coole Willie halverwege de film een enorme fout begaat, is het kwetsbare overleg met zijn vrouw des te geloofwaardiger. Ook leuk om naar te kijken is het duivelse geflirt met zijn tegenstander/sister: een gehaaide advocate met Harvard-diploma.

Tussen de wat voorspelbare plotwendingen door kan je het warme hart van de film constant horen kloppen. Opvallend is dat regisseur en coscenarist Maggie Betts de band tussen de hoofdpersonen verkiest boven een focus op systematische onderdrukking. Wat de uitkomst van de zaak dan ook moge zijn, de vriendschap tussen O’Keefe en Gary reikt dieper dan de zakken van de zielloze corporatie die hun beider gemeenschappen bedreigt. Een manifest tegen polarisatie, dat illustreert dat respect en zelfs broederschap kan ontstaan tussen tegenpolen, zolang alle pijlen op de juiste vijand zijn gericht.


The Burial is te zien op Prime Video (VoD).