The Boys

Pübers en klootzakken in 18+ satire

 • Datum 03-07-2024
 • Auteur Ronald Rovers
 • Thema Filmkrant 470Thuiskijken
 • Gerelateerde Films The Boys
 • Regie
  Philip SgricciaFrederick E.O. ToyeSarah BoydEric KripkeStefan SchwartzNelson CraggJulian HolmesKaren GaviolaDaniel AttiasJennifer PhangMatt ShakmanDan TrachtenbergSteve BoyumLiz FriedlanderAlex GravesBatan SilvaCatriona McKenzieShana Stein
  Te zien vanaf
  26-07-2019
  Land
  Verenigde Staten, 2019-2024
 • Deel dit artikel

The Boys

Weinig series gaan zo vol op het orgel als The Boys, een 18+ satire op hijgerige media, aandachts­geilheid, narcisme, kwetsbare ego’s en – in seizoen 3 en het lopende seizoen 4 – de grenzeloze stupiditeit van radicaal-­rechtse praatradio en podcasts.

In één opzicht is The Boys een wat ongelukkige titel, want het zijn vanaf seizoen 2 niet alleen mannen die strijden tegen de gecorrumpeerde superhelden van multinational Vought. In een ander opzicht past die naam perfect, want de rouwdouwers die onder Billy Butcher de zowat heilig verklaarde Homelander en z’n team superhelden bestrijden, hebben behoorlijk last van hun kinderlijke ego’s. Behalve de wat sullige Hughie, over wie zo meer.

De belangrijkste reden om die naam aan te houden, is dat de serie is gebaseerd op de gelijknamige strip van Garth Ennis en Darick Robertson. Butcher wordt gespeeld door Nieuw-Zeelander Karl Urban met een zwaar aangezet cockney-accent waarin voortdurend zijn moedertong doorklinkt, maar ach, what’s in a language? Urban lijkt voor de rol overigens hier en daar wat maniertjes te lenen van Johnny Depps Jack Sparrow.

Een flink deel van de aantrekkingskracht van de serie is dat Butcher zo’n enorme klootzak is met een god level grijns op z’n smoel. Een no-nonsense, kom-hier-dan-ruk-ik-je-kop-eraf gast die liever slaat dan praat. Heel anders dan Hughie, die soort van per ongeluk bij de Boys belandt, nadat hij soort van toevallig een relatie krijgt met all-American dreamgirl en superheld Starlight.

Starlight is aan het begin van de serie het personage dat ons de superheldenwereld binnenleidt. Ze is een van die uitzonderlijke mensen die in de realiteit van de serie is geboren met een superkracht, in haar geval de kracht om verblindende lichtflitsen uit te stoten.

Ze is alleen niet de enige en om de felbegeerde zevende plek aan tafel van superheldengremium The Seven te krijgen, moet ze auditie doen. Dat de supers niet de helden zijn die ze lijken te zijn, wordt duidelijk in Starlights sollicitatiegesprek. Ja, leuk en aardig die superkracht, zegt The Deep – een man die onder water kan ademen – maar kun je me even pijpen. Dan ben je binnen. Niet helemaal waar Starlight haar hele leven van gedroomd heeft.

Octopus
Superheldenleider Homelander lijkt aanvankelijk de enige die wél zuiver op de graat is, maar hij blijkt al snel de ergste van allemaal. Zijn egomanie en übermensch-­denken neemt in de loop van de vier seizoenen alleen maar toe. Wat hem echt gevaarlijk maakt, naast zijn laser-ogen, is dat hij psychologisch nog steeds op het niveau van een puber zit. Een püber, zogezegd. Ook niet onbelangrijk: de ‘suups’ verrichten nauwelijks heldendaden. Alles wat ze doen is georkestreerd en bedoeld om de aandelenkoers van Vought op te stuwen. Ze zijn een product. En het wordt nog cynischer.

Deze premisse – kwetsbare ego’s aan beide zijden, mediasatire, kritiek op de macht van grote bedrijven – levert op papier misschien niet meer dan twee spannende seizoenen op, maar The Boys houdt de spanning nu al vier seizoenen stevig vast; seizoen vier wordt op dit moment uitgezonden. Behalve dat het gewoon lekker is om naar een enorme macho klootzak als Butcher te kijken – die natuurlijk toch vaak de juiste beslissing neemt – blijft de serie fascineren door de barokke overdaad.

Dit is niet alleen een serie met exploderende hoofden – dat 18+ label van sommige afleveringen is terecht – maar ook een serie waarin je het ene moment een musicalnummer gepresenteerd krijgt en het andere moment naar een centipede rimjob zit te kijken (zoek maar op). Waarin iemand vraagt om haar prefrontale cortex via haar oogkas te beschadigen, omdat ze dan lekker een paar uur heftige seks kan hebben zonder een knagend geweten (haar superkracht is regeneratie van de hersenen), en de grootste superheld verslaafd is aan moedermelk. Plus, en waarom ook niet, seks met een octopus.

Het risico bij zo’n serie is natuurlijk: inflatie. Heftige en extreme scènes stompen af, zoals alles afstompt als je er lang genoeg aan wordt blootgesteld. In de eerste drie seizoenen werd dat steeds gecompenseerd met persoonlijke relaties. Die brachten de personages zogezegd terug op aarde. Maar omdat iedereen die relaties nu wel zo’n beetje heeft gehad en we de karakters van de personages onderhand ook kennen, is het eind van de serie in zicht. De showrunner heeft gezegd dat seizoen vijf het laatste seizoen zal zijn, maar misschien kan met seizoen vier al worden afgerond. Tenzij ons nog een enorme verrassing te wachten staat.


The Boys is te zien op Prime Video (VoD). Het vierde seizoen begon op 13 juni 2024.