The Bikeriders

Onweerstaanbare motorbende-esthetiek

The Bikeriders

Brullende choppers, een tragische held en tumultueuze, drankovergoten feesten: The Bikeriders is een instant klassieker.

Wat is er filmgenieker dan tientallen motoren met berijders in zwarte jacks (en liefst zonder helm) die wegbreed de camera tegemoet rijden? De aantrekkingskracht ligt niet alleen in de pure esthetiek van de indrukwekkende machines, maar ook in wat ze symboliseren: brute kracht, ongeremde vrijheid, ongetemde rebellie, imminent gevaar. Motorrijders intimideren door hun lak aan regels, hun geflirt met de dood en hun relatie met geweld.

The Bikeriders voldoet aan de ongeschreven regels van de motorfilm. Het verhaal over een groep rebellen-zonder-doel, de Vandals in Chicago, is gebaseerd op het gelijknamige boek van fotojournalist Danny Lyon over een motorbende uit de jaren zestig. Er zijn epische scènes met brullende choppers, er wordt (heel veel) gedronken, gevochten, gevloekt. Er is een tragische, weinig spraakzame (anti)held die ieders idool is, man of vrouw. Maar de film wijkt ook af van voorgangers als The Wild One (1953), Rebel Without a Cause (1955), Easy Rider (1969) en Rumblefish (1983), doordat het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een vrouw: Kathy, het liefje van motorbendelid Benny (een smeulende Austin Butler).

Onder zijn fotomodellenlook gaat een maniak schuil. Hij is de belichaming van cool en wordt zelfs met afgunst bekeken door gangleader Johnny – een fantastische rol van Tom Hardy, die Marlon Brando oproept in diens rollen in zowel The Wild One als The Godfather (1972) en hem daarbij naar de kroon steekt. Johnny regeert zijn bende met strakke hand, maar hij is ook wijs en zachtaardig. Benny kent geen angst, ook niet voor de dood, en heeft geen ambities – hij is de free spirit die Johnny eigenlijk wil zijn.

Dat het verhaal door Kathy (Jodie Comer) aan de fotojournalist (Mike Faist) wordt verteld, betekent niet dat het wordt geromantiseerd. Kathy praat op nuchtere toon en legt de structuur, dynamiek en ontwikkeling van de bende feilloos bloot. Net als haar (ook voor haarzelf) onverklaarbare liefde voor Benny, voor wie motorrijden altijd op de eerste plaats zal komen.

Het bendeleven wordt in de film onweerstaanbaar in beeld gebracht met sfeervol camerawerk, een indringende soundtrack en een vlekkeloos productie- en kostuumontwerp. The Bikeriders is een instant klassieker, een western van het asfalt. Austin Butler schittert, Tom Hardy bevestigt zijn vakmanschap, Jodie Comer toont haar veelzijdigheid. De film is een feest voor het oog (wellicht zelfs als je niet van motoren houdt) en voert je moeiteloos mee naar een voorbije tijd en cultuur van eer, die plaats moest maken voor ongebreideld opportunisme.