Temporada de huracanes

Als een orkaan

Temporada de huracanes

Temporada de huracanes, naar de gelijknamige roman van Fernanda Melchor, sleurt de kijker mee naar de onderwereld van een klein stadje. Aan de hand van verschillende perspectieven biedt de film een onverbiddelijke kijk op het diepgewortelde machismo in Mexico.

Net zoals een orkaan draait Temporada de huracanes (‘orkaanseizoen’) om zijn centrale mysterie heen. De Netflix-film presenteert de gebeurtenissen rondom de moord van een vrouw meerdere keren, vanuit verschillende perspectieven. Elke nieuwe verteller komt net iets dichter bij de waarheid en elk nieuw perspectief is heftiger en indringender dan het voorgaande.

Het oog van de storm: ‘de Heks’, een transgender vrouw die in het begin van de film vermoord wordt aangetroffen in een rivier net buiten een fictief Mexicaans dorpje. In haar bestaan komen de onderhuidse problemen van deze kleine gemeenschap samen. De Heks is een mysterieuze, in zwarte gewaden gehulde vrouw waarover enkel gesproken (en vooral geroddeld) wordt, maar waarop van alles wordt geprojecteerd. Zo komen veelvoorkomende thema’s in de Mexicaanse filmtraditie in de verhaallijnen rondom de Heks samen: machismo, seksueel misbruik, drugsgeweld, corruptie, homofobie en femicide.

Beperkte perspectieven en onbetrouwbare bekentenissen komen vaker voor in misdaadfilms. Hoewel het verhaal begint met de ontdekking van een lijk en vervolgens overgaat op de bekentenis van een ooggetuige, is dit geen typische moordmysterie. Het misdrijf waarmee de film opent dient als een toegangspoort tot de onderlaag van de maatschappij. Door middel van de ontboezemingen van een handvol personages worden we meegesleurd naar een wereld waar perversie hoogtij viert.

Temporada de huracanes is gebaseerd op de gelijknamige roman van Fernanda Melchor. In onverbiddelijk proza beschrijft ze daarin allerlei wrede gebeurtenissen, waaronder seksueel misbruik van kinderen, illegale abortussen en afranselingen. Elk hoofdstuk is een draaikolk van woorden: meeslepend, meedogenloos, intens. Regisseur Elisa Miller vertaalt het bezwerende aspect van haar woorden naar het scherm met een zwevende camera en een mysterieuze soundtrack.


Temporada de huracanes is te zien op Netflix (VoD).