Teen Spirit

Een aanstekelijke soundtrack is ook wat waard

 • Datum 24-08-2019
 • Auteur Sacha Gertsik
 • Thema Filmkrant 423
 • Gerelateerde Films Teen Spirit
 • Regie
  Max Minghella
  Te zien vanaf
  18-07-2019
  Land
  Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, 2018
 • Deel dit artikel

Teen Spirit

Doe mij maar een tranentrekkende talentenjacht. Zenuwachtige koppies, valse noten en hopelijk die ene outsider die een ruwe diamant blijkt. Allemaal in de constructie geperst van een eeuwenoud gladia-torenspektakel, met Idols en The Voice door John de Mol opnieuw uitgevonden als tv-format. Klinkt goed? Dan is Teen Spirit een aanrader. 

De Poolse Violetta (Elle Fanning) heeft een zwaar leven op het Engelse Isle of Wight: haar moeder kan financieel moeilijk het hoofd boven water houden, dus is de tiener genoodzaakt bij te springen. Op school is ze een buitenbeentje. Haar enige uitlaatklep is haar zangtalent, waarmee ze ook nog een centje bijverdient in de lokale losers-pub. Op een dag wordt ze daar gespot door de sjofel ogende en overduidelijke alcoholistische Vlad (Zlatko Burić).

Als ze voor de lokale auditie van de nationale talentenjacht ‘Teen Spirit’ een voogd mee moet nemen, durft ze haar moeder niet te vragen (“God is het beste publiek voor jouw talent”, aldus moederlief) en dus vraagt ze creepy Vlad. Die blijkt niet alleen ooit een beroemde operazanger te zijn geweest, maar gooit het ook met Violetta op een dealtje: hij gaat mee, maar als het wat wordt met die carrière van haar, dan wordt hij haar manager. Zogezegd, zo gedaan. Zou hij haar langverwachte mentor worden…?

De scènes die volgen zijn gelardeerd met videoclip-achtige, met neonlicht overgoten montages van door Elle Fanning zelf ingezongen hits van Robyn, Tegan and Sara en Ellie Goulding en nog een hele hoop andere aanstekelijke popnummers van de afgelopen twintig jaar. Een dansscène op No Doubt’s ‘Just a Girl’ mag natuurlijk niet ontbreken.

De jonge, debuterende regisseur Max Minghella (als acteur bekend uit onder andere The Handmaid’s Tale en The Social Network) geeft je in 93 minuten waar talentenjachten een heel seizoen over doen. De moeilijke achtergrond van de deelnemers, de worsteling, de dalen, de (valse) hoogten en dan – de camera’s flitsen! – de langverwachte ontknoping. Is het allemaal onverwacht, origineel of sluitend? Natuurlijk niet; het is zelfs een beetje zielloos. Toch is Teen Spirit vermakelijk. Nog dagenlang heb je de soundtrack in je hoofd.