Slow Horses

Heerlijk misantroop en venijnig

 • Datum 14-12-2023
 • Auteur Ronald Rovers
 • Thema Thuiskijken
 • Gerelateerde Films Slow Horses
 • Regie
  James HawesJeremy LoveringSaul MetzsteinAdam Randall
  Te zien vanaf
  01-04-2022
  Land
  Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, 2022-2023
 • Deel dit artikel

Slow Horses

Je hebt van die series waarbij je jaloers bent op iedereen die ze nog niet heeft gezien. Dit is er zo een. De Engelse spionageserie Slow Horses speelt zowel binnen als buiten de geheime dienst MI5 stratego op het hoogste niveau.

Vanaf de superieure openingstune ‘Strange Game’ die speciaal voor de serie werd geschreven door Mick Jagger (en Daniel Pemberton), tot en met het voorlopige slotakkoord aan het eind van seizoen 3: spionageliefhebbers zullen anno 2023 nergens een betere serie vinden dan Slow Horses, de verrukkelijk misantrope en venijnige Apple TV+ show waar Apple zelf nauwelijks ruchtbaarheid aan geeft.

Dat past bij een spionageserie, kun je zeggen, maar dat gedrag zie je bij de meeste streamingdiensten. Vrijwel geen advertenties elders, alleen wat licht tromgeroffel op het eigen kanaal. Dat gezegd hebbende, vergeet niet Kore-eda’s The Makanai: Cooking for the Maiko House op Netflix mee te pakken voor die serie verdwijnt.

Terug naar de backstabbing streets of old London Town. Slough House (spreek uit: slow) is het afvoerputje van de Engelse geheime dienst MI5. Het vagevuur, wordt het in de serie genoemd. Een parkeerplek voor uitgerangeerde spionnen. Eind november begon seizoen 3 van de serie naar de boeken van Mick Herron. Als je van smerige spelletjes houdt waarin uitgekookte spionagemeesters – en meesteressen – elkaar binnen de geheime dienst buitenspel proberen te zetten, dan is Slow Horses absoluut een aanrader. Maar er is meer lekkers.

Zoals de totaal onveilige werksfeer. De rokerige, vadsige tiran die de scepter zwaait over Slough House is Jackson Lamb, gespeeld door een perfect gecaste Gary Oldman. Drie whisky’s voor tien uur ’s ochtends zijn meer regel dan uitzondering, net als constante scheldkanonnades en denigrerende opmerkingen richting het personeel.

Elk van de mannen en vrouwen die hij aanstuurt, is aangeschoten wild. Gehavend door dingen die in het verleden zijn gebeurd. Op professioneel vlak voor de één, in de privésfeer voor de ander. Lamb weet die pijnpunten feilloos te raken, maar hij weet ook dat iedereen die onder hem werkt stiekem sterk genoeg is om die pijn te verdragen. Als dit alles nogal duister klinkt: in al die beledigingen schuilt juist de komische ondertoon van Slow Horses. Lamb staat in een lange en eerbiedwaardige traditie van eloquente Engelse schoften.

Wat ook helpt om Lamb tegen alle schijn in te waarderen, is zijn vermogen om smerige spelletjes te doorzien. Hij is een wandelend archief van achterbakse complotten, een connaisseur van politieke manipulatie, iemand die zich moeiteloos in de schaduwen ophoudt en altijd tien stappen vooruit denkt. Dat anderen hem niet kunnen bijhouden, tja, dat is niet zijn probleem.

Er zijn trouwens spelers op het schaakbord die Lamb wel aankunnen. Zoals Diane Taverner op het hoofdkantoor van MI5, heerlijk venijnig gespeeld door Kristin Scott Thomas. Of haar concurrent Ingrid Tearney, die zonder een spier te vertrekken zonodig haar eigen agenten offert. Slow Horses (Sophie Okonedo) heeft in elk van de drie seizoenen meerdere plotlijnen, maar één van die plotlijnen is altijd een soort intern stratego waarin iemand bij MI5 meer macht probeert te krijgen ten koste van anderen. Daarbij wordt moord niet geschuwd.

Naast de machiavellistische confrontaties en de wil om erachter te komen wat er precies aan de hand is, vormen de scherp geschreven dialogen het grootste genot van de serie. Natuurlijk vanwege het venijn waarvan bijna elke zin doordrenkt is, maar ook omdat de personages via die dialogen reliëf krijgen. Elke medewerker in het aftandse kantoor van Slough House wordt gaandeweg iemand van vlees en bloed. Nou ja, behalve misschien Roddy Ho, briljant hacker maar door alle testosteron opgezadeld met een abominabele persoonlijkheid. Zelf ziet hij het probleem niet, hij blijft zichzelf fantastisch vinden. ‘Big Rod’, staat er op z’n kentekenplaat.

Alles klopt aan deze serie. Het enige waar Slow Horses nu al drie seizoenen in faalt, is dat er elk seizoen te weinig afleveringen van worden gemaakt. We willen meer, meer, meer.


Slow Horses is te zien op Apple TV+.