Sexy Money

Lady Mechanic

Het klinkt nobel: voormalige prostituees uit Nigeria een tweede kans bieden door ze een opleiding te laten volgen tot automonteur. Sexy Money toont de onthutsende werkelijkheid achter het Lady Mechanic Initiative.

Je kunt ook niemand vertrouwen, is de gedachte die zich na het zien van Sexy Money opdringt. In de onthullende documentaire is te zien hoe een aantal voormalige prostituees uit Nigeria tegen alle klippen op een beter leven voor zichzelf probeert op te bouwen, maar de tegenslagen zijn reusachtig. Allereerst zijn er de boeven die hen onder valse voorwendselen naar Europa lokken, waar ze uiteindelijk 70.000 euro armer — het geld dat ze als prostituee moesten inleveren — van terugkeerden, na talloze vernederingen van hun klanten te hebben moeten doorstaan.

Dan is daar hun ‘redster’ Sandra Aguebor, initiatiefneemster van het project Lady Mechanic Initiative, een garage waar deze vrouwen een tweede kans krijgen als leerling-automonteur. Deze vrouw lijkt op het eerste gezicht een idealist — ze roept om het hardst dat ze vrouwen hun macht wil teruggeven — maar na een tijdje blijkt dat ze haar leerlingen het beloofde loon lang niet altijd uitkeert en het geld van haar sponsors, waaronder het Nederlandse Eureko Achmea Foundation, voor eigen gewin gebruikt.

En dan is er ook nog het Imo College of Advanced Professional Studies, dat een van de vrouwen een leidinggevende functie belooft; ze zou als eerste vrouwelijke automonteur “geschiedenis schrijven” en symbool staan voor “de opkomst van Afrika”, zo wordt ze ronkend binnengehaald. Ze blijken haar uiteindelijk op schokkende wijze aan het lijntje te hebben gehouden.

Deze vrouwen moeten onafhankelijk worden van het geld van onbetrouwbare mannen (“mannen zijn bedriegers”, zo houdt Aguebor hen constant voor), maar de alternatieven zijn net zo erg. Karin Junger (Birthplace Unknown, Bolletjes Blues!), die in haar eentje de sloppenwijken van Lagos inging, pept haar uitstekende documentaire op met afrobeat van de populaire Nigeriaanse singer-songwriter Nneka, die speciaal voor de film enkele nummers schreef en de vechtlust van deze vrouwen onderstreept.