Seules les bêtes

Vernuftige thriller vol kronkelige wegen

Seules les bêtes

De knap geconstrueerde whodunnit Seules les bêtes van Dominik Moll slaat de bioscoop over en is vanaf 1 april beschikbaar op diverse platforms.

Met de heerlijke thriller Harry, un ami qui vous veut du bien (2000) liet Dominik Moll al zien dat hij uitstekend uit de voeten kan met alledaags mysterie. De jolige Harry dringt in die film een gezin binnen, waarbij het lang onduidelijk blijft of hij de waarheid spreekt over al zijn verdiensten. In het begin is Harry’s hulpvaardigheid nog welkom, maar zijn opdringerigheid begint het gezin als snel te irriteren. Ook in Molls nieuwe film Seules les bêtes zien we die opdringerige relaties en leugens terug. De verschillende verhalen en perspectieven raken en overlappen elkaar, en vertellen telkens hetzelfde verhaal vanuit een ander standpunt.

Een van de spilfiguren uit in deze vernuftige constructie is Michel, een veeboer op de Causse Méjean, een natuurgebied in de zuid-Franse Cévennes. Niet ver van hun boerderij legt zijn vrouw Alice het aan met een andere boer, een sombere kluizenaar die ze tevergeefs uit zijn schulp wil laten kruipen. Als het dode lichaam van een Parisienne (Valeria Bruni Tedeschi) vlakbij haar vakantiehuis wordt gevonden, verknopen alle verhalen zich tot een knap geconstrueerde whodunnit vol vertroebelde gezichtspunten, fragmentarische informatie en verrassende plotwendingen.

De toeschouwers van dit alles zijn de zwijgende dieren uit de titel Seules les bêtes (‘alleen de dieren’). Het begint met een geit die is vastgebonden op de rug van een jongen in Abidjan in een intrigerende openingsscène, om te schakelen naar de tientallen koeien en schapen op het Franse platteland. Het zijn stille getuigen van een drama dat zich uitstrekt van een kleine dorpsgemeenschap tot een virtuele wereld waarin wel alles mogelijk lijkt.

Een andere zwijgende hoofdrol speelt het landschap van de Cévennes, een leeg land dat door de wind en de sneeuw wordt overspoeld, met een eindeloos grijze hemel boven de bochtige wegen van dit kalksteenplateau. Ergens tussen die kronkelingen houden de verbeelde verlangens van de personages zich verborgen, van een geheime liefdesaffaire tussen twee vrouwen tot een meer dan tragische lange-afstandsaffaire. En de geit, het schaap en de koe, die keken toe.


Seules les bêtes is vanaf 1 april 2020 te zien via Cinetree, Cinemember, Pathé Thuis, Ziggo en KPN.