Russian Doll

Niet meer onsterfelijk? Dan maar tijdreizen

Russian Doll

Niemand wilde afscheid nemen van Nadia na het eerste seizoen van Russian Doll. Maar zoals we in seizoen 2 opnieuw met haar kennismaken? Mwoah.

Vrijwel direct na de release op Netflix verschenen al woest uiteenlopende waarderingen van het tweede seizoen van Russian Doll. Weet u nog: die serie over Nadia, die elke aflevering tijdens haar verjaardag op de wc een nieuw avontuur begon, waarna ze net voor het slot van die aflevering een of ander gruwelijk einde beleefde? Volgende aflevering: rince and repeat?

Nadia – New Yorks accent, seks, kauwgom, xtc, drank en al het andere wat ze kon vinden, een fantastische rol van Natasha Lyonne – was iemand waaraan je meteen verknocht raakte. Dus wtf was er met al dat doodgaan aan de hand?

Aan het eind van dat eerste seizoen werden veel vragen beantwoord. Maar de serie scoorde zo goed dat een tweede seizoen onvermijdelijk werd. Niemand wilde al afscheid nemen van Nadia, al hing één vraag direct omineus boven de aankondiging van een vervolg: hoe gingen ze hier in godsnaam een nieuwe plot aan vast breien? Ze konden Nadia toch niet opnieuw een stuk of tien afleveringen laten sterven? De schwung van al die grand morts was er wel af.

De Britse krant The Guardian slingerde meteen een sticker met vijf sterren op het tweede seizoen, terwijl de Amerikaanse Esquire noteerde dat Russian Doll de plot ‘letterlijk’ kwijt was geraakt: ‘Het laatste wat je wil in een serie over rouw, is extra verdriet omdat je de hele tijd moet uitzoeken wat er in godsnaam aan de hand is’. Vermoedelijk zit het zo: als je meegaat in de energie en de emoties van de serie vind je het tweede seizoen goed. Maar als je naar verklaringen zoekt en teveel in de plot verstrikt raakt – dat heus niet ‘letterlijk’ kwijt is – dan zul je teleurgesteld zijn.

Wat die plot betreft: Nadia verlaat eindelijk dat verjaardagsfeestje en blijkt via een New Yorkse metrolijn door de tijd te kunnen reizen. Al haar reizen zijn verbonden met de vrouwen in haar familie en een zogenaamde ‘Hongaarse goudtrein’ die wel of niet door de nazi’s is geplunderd. Komisch is natuurlijk wel weer dat Nadia altijd dezelfde vrouw is, of ze nou op een hipsterfeest in Brooklyn stat of anno 1944 tegen Hongaarse soldaten staat te bluffen. Maar of de serie substantie heeft? Of er emotioneel echt iets met je gebeurt? It’s complicated. Plus: Nadia blijkt dus Hongaars, maar ‘Hungarian Dolls’ bestaan niet. Dus. Tja.


Russian Doll is nu te zien op Netflix (VoD).